Въпреки намалените приходи в „Мини Марица- изток“ ЕАД не се предвиждат непопулярни мерки

8074

„Държим всички да запазят работните си места и договорените доходи“, категоричен е изп. директор на дружеството инж. Андон Андонов

– Инж. Андонов, разбрах, че сте преболедували COVID-19. Как сте сега?

– Благодаря. Боледуването протече наистина тежко, но го преодолях. Сега съм все още вкъщи и изпълнявам предписанията на лекарите.

– Как ръководеното от Вас дружество „Мини Марица-изток“ ЕАД ще завърши трудната 2020 г.?

– „Мини Марица-изток“ ЕАД стриктно изпълнява заявките за въглища към четирите централи от комплекса. Изпълнението на заявките е 100%. Освен това имаме рекордно разкрити въглища – малко повече от 88 млн. тона. Готови сме да даваме повече въглища, стига да има кой да ги купува.

– Не е тайна, че тази година продажбата на въглища е значително намалена, а от там и приходите. Как се справяте в тази ситуация?

– Така е. Приходите от продажбите на въглища силно са намалели, но работещите в дружеството трябва да са спокойни, че ще си получават работните заплати и договорените социални придобивки. Това е първостепенна задача на ръководството. Освен това са осигурени и средствата, които са от постоянен характер. За съжаление не остават средства за инвестиции и ремонти. Но затова е БЕХ ЕАД. От него получихме заем от 50 млн. лв., за да можем да извършим най-неотложните мероприятия.

– Да, но в медиите излезе информация, че заемът е 55 млн. лв., а допълнителните 5 млн. лв. са за увеличение на фонд „Работна заплата“ с 10%.

– Информацията ви е вярна. Но тези 5 млн. лв. не могат да покрият увеличението с 10% на фонд „Работна заплата“. За това трябват 16.5 млн. лв. на година. Това е решение на Браншовия съвет и ние трябва да го изпълним.

– Не разбирам логиката. Дават ви се 5 млн. лв. за 10% увеличение на фонд „Работна заплата“, което на годишна база обаче е около 16.5 млн. лв. Откъде ще ги вземете?

– Разбира се, че от заема и следователно ще редуцираме инвестиционната и ремонтната програми.

– Да, но по този начин няма да можете да изпълните много мероприятия от инвестиционната и ремонтната програми.

– Това е най-голямата ми болка. Изпълнението на инвестиционните и ремонтни програми гарантира устойчивата работа на съоръженията при спазването на безопасни и здравословни условия на труд. Това също е първостепенна задача, която трябва да изпълняваме.

– При трайно намалено производство „Мини Марица-изток“ ЕАД ще изпитва все повече и повече нужда от парични постъпления, за да осигурява работни заплати, социални придобивки, плащания от постоянен характер и изпълнение на инвестиционна и ремонтна програми. Как ще работите при тази ситуация, без да се вземат непопулярни мерки, каквито се вземат при такива ситуации?

– Доколкото разбирам, намеквате за редуциране на работната заплата или на персонала. Категорично искам да заявя най-отговорно, че на този етап такива непопулярни мерки няма да се вземат. Хората трябва да са спокойни, че ръководството държи всички да си запазят работните места и договорените доходи. Ако някога се стигне до непопулярни мерки, то те ще се вземат на ниво Браншовия съвет между Министерството на енергетиката и социалните партньори – синдикатите, или от Министерски съвет. Но засега такива индикации няма. Ние, работещите в комплекс „Марица изток“, трябва да се гордеем с нашия министър – г-жа Теменужка Петкова, че ревностно защитава комплекса както у нас, така и в Брюксел. България още много години ще разчита на нас, защото на този етап няма друга алтернатива. Искам да изкажа благодарност и към кмета на община Стара Загора г-н Живко Тодоров, че той също твърдо защитава комплекса.

– Идват коледни и новогодишни празници. Не е тайна, че в „Мини Марица-изток“ ЕАД се раздават доста бонуси. Така ли ще бъде и тази година, въпреки че постъпленията са силно намалени и за да вържете двата края, взехте заем от БЕХ, който трябва да връщате все пак?

– За нас хората са най-ценният капитал и искаме да запазим бонусите от миналата година, независимо че производството е по-ниско. Бонусите за 2020 г. са малко по-високи от предната, но това е според договореното в Колективния трудов договор.

– Това, което чух, не подлежи на никаква логика. По-малко производство, а по-големи бонуси.

– Ние искаме хората да са доволни и те го заслужават.

– Носят се слухове, че се искат още повече пари за Коледа. Ако това е вярно, наясно ли са искащите, че това не е в интерес на дружеството?

– На този въпрос ще отговоря така: В дружеството е създадена комисия за социално партньорство, състояща се от представители на ръководството на дружеството и синдикалните ръководства. В тази комисия се решават въпроси, свързани с изпълнението на договореностите на КТД. Моето лично мнение е, че при добри финансови резултати хората ще получават и добри бонуси. Но това да не бъде за сметка на устойчивата работа на съоръженията и нарушаване на безопасните и здравословни условия на труд. Ние гоним и друга цел – запазване на работните места на всички работещи.

– Вече сме в предизборна ситуация. През пролетта на 2021 г. ще се проведат редовните парламентарни избори. Имате ли информация, че има ваши служители, свързани с политически сили, които използват ситуацията да „извиват“ ръцете на ръководството, като поставят популистки въпроси, свързани само с увеличаването на заплатите и бонусите, но не и въпроси, свързани с устойчивото развитие на дружеството. Тоест изпълняват политически поръчки чрез манипулиране на хората, които не си дават сметка, че са неволно въвлечени в тези „активни“ мероприятия?

– Нямам доказателства, че някой изпълнява политически поръчки. Ако има такива, то рано или късно ще се разбере. Но искрено се надявам, че политиката в „Мини Марица-изток“ е една – още много години да бъде гръбнакът на българската енергетика, да осигурява енергийната независимост и националната сигурност на РБългария.

Позволете ми накрая да отправя поздрави по случай предстоящите празници към всички работещи в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Пожелавам им да са живи и здрави, с много късмет за тях и семействата им! И да спазват мерките срещу COVID-19.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. В условия на COVID-19 много фирми, които намалиха производството си, преминаха към непопулярни мерки. Едни освободиха част от персонала, други намалиха работните заплати, трети пуснаха хората си в неплатен отпуск. Има и такива, които обявиха фалит и затвориха фирмите си. На този фон работещите в „Мини Марица-изток“ ЕАД трябва да са щастливи, че такива мерки няма да бъдат приложени спрямо тях. Ама наистина щастливи…