Официално: „Продължаваме промяната“ върна празна папка на президента

407
Върнатият мандат с празна папка

Точно в 17:00 ч. президентът Румен Радев прие кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото преди седмица връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Василев обаче връчи на държавния глава празна папка.

„Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, което едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен“, беше лаконичен кандидатът за министър-председател на ПП.

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото да е трудна, българите ще го постигнем“, отбеляза Радев.

Докато се чакаше пристигането на Асен Василев пред президентството, се събраха представители на ГЕРБ, движение „Хан Кубрат“ и граждани, които се обявиха против съставянето на нов кабинет от ПП

Президентът обясни, че няма да бърза с връчването на втория мандат на ГЕРБ, за да даде време на парламента за вземането на някои важни решения. Датата, на която ГЕРБ ще бъдат поканени на „Дондуков“ 2, ще бъде обявена следващата седмица.

Радев подчерта пред кабинета в оставка, че очаква от тях да внесат за гласуване в НС законопроектите, които са нужни за изпълнение на ангажиментите с Плана за възстановяване.

„През следващата седмица ще обявя кога ще връча мандата на втората ПГ и очаквам това време да бъде оползотворено от правителството и парламента“, каза още Румен Радев. Вторите след ПП са ГЕРБ-СДС, които обаче предварително обявиха, че веднага ще върнат мандата на президента.

По-рано Асен Василев съобщи, че са събрали подкрепата само на 117 народни представители, което е недостатъчно, за да изпълнят управленската си програма и да излъчат кабинет.

ПП имаха 7 дни, както е по Конституция, за да съумеят да осигурят парламентарно мнозинство. Те получиха подкрепа само от коалиционните партньори ДБ и БСП, както и от шестимата независими.

Сред протестиращите имаше и засилено старозагорско присъствие

Кои са останалите депутати, които са успели да привлекат на своя страна до бройката 117, Асен Василев не съобщи.

От опозицията обвиниха ПП, че пазаруват депутати пред очите на всички, което управляващите нарекоха търсене на подкрепа от истински независими от партийните си лидери и задкулисието народни представители.

„Дойдоха без програма, тръгват си с празна папка. Безпомощни, некомпетентни, провалиха всичко, до което се докоснаха. Логичен завършек на правителство, което не знаеше какво прави, нехомогенно, без каквато и да било спойка, събрано само от някакви финансови корупционни интереси“. Така заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира върнатият мандат.

Докато се очакваше пристигането на Асен Василев пред президентството се събраха представители на ГЕРБ и движение „Хан Кубрат“. Те категорично се обявявиха против съставянето на нов кабинет в мандата на това Народно събрание и настояват възможно най-бързо президента Румен Радев да свика служебен кабинет и редовни избори.

В материала е използвана информация от dir.bg и tribune.bg