От „Грийнпийс“ пак скочиха срещу българските въглищни централи

3544
Част от участниците в обединителната среща в Стара Загора, която определено е ядосала "Грийнпийс"

Този път реакцията им е провокирана от обединителната среща в Стара Загора

В деня, в който правителство, опозиция и синдикати се обявиха, че ще бранят по всички възможни начини българския въгледобив и въглищните централи, от „Грийнпийс“ изпратиха до „Старозагорски новини“ прессъобщение, в което се обявиха срещу действията на политиците и синдикалистите и ги определиха като „всяване на паника с цел отвличане на вниманието от истинските решения за въглищната индустрия на България“.

„Организациите (б.р. „Грийнпийс“ и екологичното сдружение „За земята“) изразяват позицията си срещу даване на дерогации на остарелите и замърсяващи въглищни централи, защото едно такова изключение няма да има за цел намирането на безболезнен и справедлив подход за тяхното „пенсиониране“, а за удължаване на вредното им съществуване с цел повече икономическа облага.

Вече години наред правителствата в България нямат ясен план и стратегия за постепенно затваряне на финансово нерентабилните и замърсяващи въглищни централи. Те не полагат никакви усилия в посока алтернативна заетост на работещите в тези централи и въглищни мини… Налагането на нови стандарти за отделянето на замърсяване от големи горивни инсталации (б.р. гласуваният на 28 април Референтен документ на ЕК) са възможност за въглищната индустрия да остане още 7 до 15 години на пазара и да приключи жизнения си цикъл като планира своето постепенно оттегляне и въвеждане на програми, които да компенсират загубата на работни места. Здравето на хората, околната среда и икономиката могат да бъдат най-големите печеливши от по-стриктни мерки за ограничаване вредното въздействие на въглищата“, гласи „есенцията“ от прессъобщението на „Грийнпийс“.

Медията ни припомня, че това е поредният опит на „Грийнпийс“ да „пенсионира“ българския въгледобив и въглищните централи, лобирайки в полза на възобновяемите енергийни източници. Ако зад новата им офанзива стоят представители, например на френския клон на екоорганизация, реакцията им може да бъде обяснима. Неприятното обаче е, че хората, изпратили прессъобщението, са българи, които или не са наясно, че през зимата България не може да разчита на възобновяеми енергийни източници, или използват всеки повод, когато някой се обяви в защита на въглищната енергетика (единствената, произвеждана с българска суровина и най-евтината след АЕЦ „Козлодуй“), да се изявят като фактор, от който зависи националната и световната енергетика.

Странен е фактът, че представител на „Грийнпийс“ (Франсоа Юлиард от Франция) е бил на приключилата преди два дни среща на Г-20, на която бе постигнат компромис за изменението на климата заради оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение. На срещата е станало ясно, че САЩ ще подкрепят изкопаемите горива, каквито са и въглищата, но от „Грийнпийс“ не наддадоха вой срещу втория в света екологичен замърсител, а смотолевиха нещо за оптимизма. А в България – представителите на същата организация подписват наред смъртните присъди на ТЕЦ-ове и мини. Защо ли?

Йовка НИКОЛОВА