Енергийният специалист Руси Данев: Ако въглищните ТЕЦ-ове бъдат затворени до 10 години, това ще бъде най-непоправимата грешка

25010

Платихме приемането си в ЕС със затварянето на четири енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава се извърши едно огромно престъпление към българската енергетика, а страната ни загуби десетки милиарди левове, твърди бившият генерален директор на СО „Марица Изток“.
Трябва ли да бъде построена втората атомна централа АЕЦ „Белене“ и тя ще бъде ли алтернатива на комплекс „Марица изток“?

Отговорите четете в интервюто на медията ни с Руси Данев:

– Г-н Данев, в събота премиерът Борисов обяви в Стара Загора, че проектът АЕЦ „Белене“ ще бъде размразен, а заради липса на подкрепа от Брюксел въглищните ни ТЕЦ-ове „рано или късно“ ще бъдат затворени, като целта според премиера е да „забавим този процес с 10-ина години“. Какво според Вас вещае подобна стратегия?

– Лошото е, че през годините на демократичните промени слушаме другите, а не слушаме себе си и основно специалистите от българската енергетика. Но тъй като няма настояще без минало, ще си позволя да се върна назад във времето със злощастното спиране на четирите енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“. През 1992-1993 г. един добър енергиен специалист Никита Шевардшидзе от тогавашния Комитет по енергетика подписа един предварителен документ с ЕС, че до 10-12 години трябва да се преразгледа статута със старите 440-мегаватови блокове на АЕЦ „Козлодуй“ и да се реши какво ще се прави с тях. Обаче някои господа, в това число и г-жа „Ест“ – Меглена Кунева, които бяха преговарящите за присъединяването на България към ЕС, подписаха преждевременното затваряне на тези блокове, чиито инвестиции за изграждането им отдавна бяха изплатени и които даваха така да се каже безплатен ток за държавата. Тоест вместо да се преразгледат нещата и да се подпише, че ще работят още 10-ина, те бяха по най-престъпния начин спрени от т.нар. български политици – първо 1 и 2 в края на 2002 г., после 3 и 4 в края на 2006 г. Това беше залогът да ни приемат в ЕС на 1 януари 2007 г. Но това беше едно огромно престъпление към българската енергетика. От тази безумна политическа постъпка България загуби десетки милиарди левове. Вярно е, че от ЕС дадоха някакви обезщетения, но те бяха нищожни на фона на загубеното. Сега бъдещето на комплекс „Марица изток“ и въглищните ТЕЦ-ове се поставя по същия начин. И пак от хора неграмотни в бранша. Енергетиката е много сложно дело и тя не може и не трябва да се управлява по лайсната – някой нещо ни казал или ни диктува.

Настоящите управници трябва да са наясно, че ние не емитираме въглероден двуокис в атмосферата, защото имаме гори, които го поглъщат. Това те трябва за защитят по най-категоричен начин пред европейските институции, а не от Брюксел да ни казват, че заради скъпите въглеродни емисии трябва да спрем нашите въглищни ТЕЦ-ове. Аз няма да съм жив след 20 години, но запомнете от мен, че ТЕЦ-овете няма да бъдат спрени и след 20 години. По показателя живак сме под пределните норми, същото е и с азотните оксиди. Не ни достигат 1-1.5 за сярата, но този проблем може да бъде решен с инвестиции, които могат да бъдат осигурени от републиканския бюджет.

Неслучайно дадох пример с 10-те пропуснати години за четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“. Ако сега се каним да затворим въглищните централи до 10 г., това ще бъде най-непоправимата грешка. Но аз съм сигурен, че това няма да се случи. Животът няма да го разреши.

– Какво е Вашето мнение, трябва ли да бъде изградена втора атомна централа в България, тоест АЕЦ „Белене“?

– Аз бях най-големият противник на АЕЦ „Белене“ през 90-те години на миналия век, тъй като все още имахме възможност да развиваме комплекс „Марица изток“, но нямахме пари. По това време бях депутат и бяха пуснали една подписка за АЕЦ „Белене“. Един от депутатите, който се подписа против, бях аз. Тогава бях обвинен, че тъй като съм от конвенционалната енергетика, съм против изграждането на втора атомна централа у нас. Истината беше, че тогава държавата ни нямаше пари, а сметките за изграждането на АЕЦ „Белене“ бяха за 4 милиарда долара – досущ като в поговорката – нямаме цървули, но ще си купуваме гайда.

След като обаче през следващите години бяха изхарчени 3 млрд. лв. за „Белене“, щем не щем ще я правим, ще намерим начин. Но тази централа никакви китайци, никакви индийци няма да построят. Това го подчертавам дебело. Ще я построи „Росатом“ с българския НЕК. Може да не е тази година, може да е догодина, но ще й дойде времето. Преди 5 години Путин ни предложи – дайте да започнем централата, 2 млрд. евро даваме ний, вие през това време ще намерите начин да осигурите другото финансиране. Но веднага беше нададен вой – как ще пуснем при нас руснаци, нали сме от ЕС. Ами те руснаците са у нас от 150 г. И към момента не можем без газа, и без нефта им не можем. Ако след две години си спомните за настоящото ни интервю – отгърнете старите страници на вестника и запомнете прогнозата ми – втората атомна централа в България ще бъде построена от руснаци и българи.

– Да, но от Китайската национална ядрена корпорация на 10 май потвърдиха инвестиционните си намерения да изградят АЕЦ „Белене“, въпреки че са наясно, че няма да има държавни гаранции и задължително изкупуване на ток?

– Безплатен обяд няма. Несъвместимо е с икономическата логика китайците да ни построят на нас централа без никой да не им гарантира, че ще им изкупуват енергията. Не искам да говоря за другите фактори у нас като непоследователна енергийна политика и т.н.

– От контекста на думите на Борисов се разбира, че въглищните централи ще са ни необходими 10-ина години, докато се изгради АЕЦ „Белене“.

– Не дай си, боже, строежът на АЕЦ „Белене“ да бъде свързан с въглищните ТЕЦ-ове. Най-елементарното, което мога да спомена за енергийно неграмотните, е, че блоковете във въглищните централи могат да бъдат спирани и пускани, ако се наложи по два пъти в денонощието. Но с атомната централа това не може. Нейният товар може да бъде намален най-много до 95%. От съображения за сигурност нейните блокове трябва да работят на 100% денонощно, 30 дни в месеца, 365 дни в годината. Затова въглищните централи бяха и ще останат най-маневрените. Без въглища енергетиката на България не може и 1 ден. България няма друг траен енергиен източник, освен въглищата.

Във времето човешкият гений ще изнамери начин въглеродният двуокис да се хваща и да се погребва в земята. Вече е известно, че Полша е започнала мащабни реконструкции и основно ремонти на въглищните си енергоблокове, които са 4000 мегавата. Полша и Унгария нямат намерение до 2041 г. да спрат въглищните си централи, защото няма кой да ги замести в производството на ел. енергия. Минималният срок, който давам за нашите въглищните тецове, е 25-30 години. Но е крайно време българските политици да разберат, че българските въглищни ТЕЦ-ове не пречат на никого. На земното кълбо пречат САЩ, Китай и Индия – най-големите замърсители на въглеродните емисии. Ние сме на 0.000001% от техните замърсявания.

– Да, но от ЕС имат друго виждане.

– За 60 години комплекс „Марица изток“ е надживял много правителства и повратности. За следващите 25-30 ще надживее още много ръководства и на ЕС, и България.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА