VI „Маратон Стара Загора ‘2021“ ще е в неделя

44

И шестото поредно издание на „Маратон Стара Загора ‘2021“ ще събере в Града на липите елитни бегачи от България и чужбина. Надпреварата ще се проведе на 11 април, неделя, а участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон – 21 км, както и 10.5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в инициативата.

Стартът на „Маратон Стара Загора ‘2021“ ще бъде даден в 9 часа пред сградата на Община Стара Загора. Маршрутът продължава по бул. „Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминават по бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора.

И тази година състезанието се провежда под мотото „Бягането като начин на живот“ и е част от веригата маратони в София и Варна. Дължината на една обиколка е 10.550 км. Участниците в маратона пробягват 4 обиколки, в полумаратона – 2, а в дистанцията 10.5 км – 1. Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време“, СК по лека атлетика „Берое“ и СК „Ракета“.

Всеки от участниците, регистрирал ново върхово постижение при мъжете и жените в Стара Загора – 2:19.47 и 2:38.08 часа, във Варна – 2:16.35 и 2:35.12 часа, ще бъде премиран с бонус от 1000 лв., като в София – 2.15.55 и 2.35.33 часа, премията ще е 2000 лв. Наред с това във всеки от трите маратона са предвидени премии от по 1000 лв. за най-добрите български атлети, финиширали с време под 2.25 часа при мъжете и под 2.45 часа при дамите. Средствата за тези бонуси ще се осигурят от общия джакпот – 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона за 2021 г., чрез подреждане на бегачите по предложена от организаторите точкова система.

Сред участниците личат имената на класиралите се на първо и второ място при жените през 2020 г. на маратонската дистанция Наталия Семьонович и Кристина Бохомяхокова от Украйна. В надпреварата се очаква да се включат и елитни бегачи от Кения, Мароко, Руанда и Бурунди. На различните дистанции ще стартират и голяма част от елитните български атлети като Християн Стоянов, Иван Попов, Йоло Николов, Алекс Василев, Стоян Владков, Шабан Мустафа, Сава Тодоров, Маринела Нинева, Девора Аврамова, Лиляна Георгиева и др.

По време на „Маратон Стара Загора ’21“ ще се проведе Националният шампионат по полумаратон, който ще излъчи медалистите при мъжете и жените измежду 91 атлети, които са подали заявки.

(СН)