Oфициално: България няма да се присъедини към Пакта на ООН за миграцията

402

Според кабинета така се защитават „в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани“

Правителството официално реши България да не се присъединява към Пакта на ООН за миграцията. Страната ни дори няма да изпрати представители на междуправителствената конференция за приемането на пакта в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември.

„На този етап българското правителство смята, че решението за неприсъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция защитава в най-пълна степен интересите на страната и нейните граждани“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ако се гласува резолюция за пакта в Общото събрание на ООН, България ще гласува „въздържал се“.

„България ще продължи да изпълнява вече съществуващите и поети международноправни задължения в областта на правата на човека, както и да упражнява засилен контрол на националните граници“, посочват още от Министерския съвет.

Пактът бе финализиран през юли, като тогава само САЩ останаха извън него. След това обаче срещу пакта се надигна остра опозиция сред националистите в Европа. Под натиска на по-малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти“ и БСП българското правителство също отказа да се присъедини към пакта, макар и да призна, че той може да е полезен за страната.

По-рано тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос призова държавите в ЕС, които отказват да подкрепят пакта, да ревизират позицията си, защото в противен случай заплашват единството на съюза и сигурността му.

Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и за противодействие на причините, които водят до масова миграция.

Засега обаче България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Естония, Италия и други се въздържат да го подкрепят.

Източник: mediapool