EVN отчете близо 2 млрд. лв. инвестиции, откакто приватизира електроразпределението в Югоизточна България

488
Представителите на ЕVN, участвали в днешния брифинг в Стара Загора

1.9 млрд. лева е инвестирала EVN в България от 2005 г. до днес. Това показва отчет на компанията, която оперира на територията на Югоизточна България. За изминалите над 15 години след приватизацията на НЕК – Стара Загора, и останалите държавни дружества в региона от ЕVN са монтирали 1.1 млн. модерни дистанционни електромери. Над 22 650 км е обновената до момента мрежа. За повишаване на качеството на предоставяната услуга от EVN са заложили близо 9 млн. лв. средства за Старозагорска област през 2020 – 2021 г. Това включва подмяна и нови кабелни линии. „Благодарение на направените инвестиции отчитаме намаление на авариите от 2005 г. до сега с цели 40%. Така дружеството повишава качеството на услугата, която предоставя на своите клиенти“, заяви на брифинг днес в Стара Загора Здравко Братоев – зам.-председател на Съвета на директорите на EVN. Общата инвестиция на компанията в Старозагорски регион към днешна дата надхвърля 167 млн. лв. В настоящата бюджетна година в областта са изградени 28.6 км нови електропроводи, стана ясно още по време на брифинга.

Здравко Братоев подчерта, че компанията продължава с активната си политика по ограничаване на случаите на кражби на ток и посегателства върху мрежата. 5 138 MWh е било количеството открадната ел. енергия през пандемичната 2020 г. През настоящата този показател в Югоизточна България се свива до 3 319 MWh. В област Стара Загора обаче компанията отчита запазване на относителния дял на открадната електроенергия. Тя се задържа на нива от 835 MWh, което е загуба за компанията в размер на 163 хил. лв.

Една от най-големите оптимизации за EVN през годините е по отношение на дела на технологичните разходи, които бележат значително намаление. „При около 19.5% през 2005 г., в момента говорим за под 8% технологичен разход. Това е най-значимата мярка по отношение на енергийната ефективност“, коментира Здравко Братоев. С цел подобряване на предоставяната услуга от компанията разработват нова уеб платформа, която ще разтовари фронт офисите на дружеството в Югоизточен регион. Същевременно от компанията се похвалиха с нов диспечърски център, който подобрява работата на EVN в редица направления.

Здравко Братоев заяви още, че с цел по-бърза и навременна реакция при сигнали електроразпределителното дружество е инвестирало около 4.4 млн. лв. в нова механизация и техника. По този повод са закупени 60 нови автомобила – леки коли, джипове и товарни автомобили. „EVN може да се похвали и като един от най-големите работодатели. Приблизително 2 300 сътрудници работят в компанията“, подчерта Братоев. Той акцентира и на активната политика на компанията по привличане на кадри от професионалните гимназии. За целта частното дружество има сключени договори с учебни заведения в Югоизточна България, на база на които възпитаници на училищата преминават практически стаж в компанията. 209 са учениците в област Стара Загора, положили практика в EVN през изминалите 6 години. „Всеки стажант работи със собствен ментор, който му помага в работния процес. Опитваме се да разширяваме професионалните им познания“, обясни политиката на дружеството по интегриране на младите кадри Здравко Братоев.

От EVN отбелязаха също и активната си съвместна работа с неправителствени организации по опазване на птиците. За целта от компанията са изолирали около 8 000 стълба.

Живко ИВАНОВ