EП организира състезание „Евроскола“ за Старозагорска и Хасковска област

76

Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от Старозагорска и Хасковска област, което ще се състои на 11 януари 2020 г. от 10 часа в конферентната зала на х-л „Родопи“ в Хасково. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург, Франция и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през първата половина на 2020 г.

От 2006 г. насам повече от 120 български училища и над 4 100 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами станат част от нея. Ученици и учители от 28-те държави-членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на парламента в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа, съобщиха от пресцентъра на ЕП в България.

Регионалното състезание в Хасково ще излъчи българските представители в „Евроскола“ през първата половина на 2020 г. Право на участие имат ученици от 16- до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по Програмата до Страсбург през 2017, 2018 и 2019 г. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски, е между главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Оборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител. Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес <www.europarl.europa.eu/bulgaria/resource/static/files/import/euroscola_haskovo2020_start/euroscola-topics_haskovo-11-january-2020.pdf>. Журито, което ще оценява представянето на учениците, ще бъде в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Жени Колева, експерт „Връзки с обществеността“ в Бюрото на ЕП в България, и Ана Маринска, асистент „Информация и комуникация“ в Представителството на Европейската комисия в България. За участие в състезанието са записани 10 отбора от двете области, като от Старозагорска това са: Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, Казанлък; Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Стара Загора; Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“, Стара Загора и Средно училище „Васил Левски“, Гълъбово.

(СН)