BG вицепремиер: Има ясен план за затваряне на въглищните централи

3062
Борислав Сандов се закани със затваряне на въглищните централи от момента, в който встъпи в длъжност

„Не може човечеството да бъде заложник само на работещите в този сектор“, изрази позиция Борислав Сандов

„Въглищният сектор, рано или късно, трябва да намери нови възможности за развитие. Това е ангажимент, който България е поела към Европейския съюз, но и към глобалния свят.“. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, цитиран от tribune.bg, преди началото на днешната Национална конференция „Работеща България за бъдещето на труда“, организирана от КНСБ.

„Проблемите, касаещи климатичните промени, засягат всички нас. Не може човечеството да бъде жертва и заложник само на работещите в този сектор“, отбеляза Сандов.

По думите на вицепремиера има ясен план, който включва през следващите няколко години, „повече от десетилетие“, плавното извеждане на част от въглищните комплекси и намирането на възможности за тяхната замяна отново в енергийния сектор или в други сектори.

„Работи се по териториални планове за трите въглищни региона в България. На етап сме те да бъдат финализирани, да бъдат подложени на обсъждане със заинтересованите страни, което да се случи в рамките на месец юни“, обясни Сандов. Той посочи, че след лятото трябва да започнат да се използват парите от Фонда за справедлив преход, които са за създаване на нови възможности в икономиката и за работещите в този сектор. Вицепремиерът посочи, че целта е да няма сътресения от социално-икономическа гледна точка.

(СН)