8 години затвор за пастир, убил с тесла свой познат

677

Зловещото убийство е било извършено заради обида

45-годишен казанлъчанин, прехранвал се като пастир в землището на чирпанското село Държава, ще влезе за 8 години в затвора, реши състав на Окръжен съд – Стара Загора, по дело за зловещо убийство, станало на 20 септември м.г.

Обвиняемият Николай Р., който до фаталната дата не е имал криминални прояви, е направил пълни самопризнания и изразил искрено разкаяние за случилото се. По думите му до убийството се стигнало след употреба на значително количество алкохол и обидни думи, изречени от жертвата – 54-годишен жител на Ямбол, с когото често сядали на една маса, за да се черпят.

Николай и по-възрастният му адаш изпили бутилка ракия и няколко бири, при опит на пастира да допие чашката на събутилника си, той го нарекъл „алкохолик“ и това станало повод за кървавата драма.

Осем тежки наранявания по главата и тялото на жертвата преброили съдебните медици при аутопсията на починалия ден по-късно в болницата ямболия. Те били нанесени с острието на тесла, която казанлъчанинът след сбиването старателно измил и скрил в каросерията на камион, паркиран край фургона, където живеел. Умиращият мъж бил открит от арендатора на микроязовира в местността Сийчук, който пристигнал час след сбиването, за да донесе храна на пастира.

Първоначално обвиняемият се опитал да излъже, че адашът му пристигнал в това състояние и че дори е правил опит да се обади на телефон 112, за да повика линейка. В хода на досъдебното разследване обаче станало ясно, че мобилният телефон на Николай Р. е бил изключен. Съдебният състав е уточнил, че изтърпяването на наложената присъда трябва да стане при първоначален строг режим.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в двуседмичен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Христо ДИМИТРОВ