77-годишна получи условна присъда за участие в телефонна измама

246

Една година и четири месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с тригодишен изпитателен срок, постанови Районен съд – Стара Загора, спрямо 77-годишната М. М.

Съдът признал възрастната жена за виновна за това, че на 8 август 2018 г. като помагач на неустановени по делото лица е участвала в телефонна измама, жертва на която е станала 79-годишна старозагорка. Срещу нея е била използвана станалата травиална схема за оказване на помощ на органите на МВР по време на полицейска акция за залавяне на опасни престъпници. Въведената в заблуждение старозагорка предоставила на измамниците пари и златни накити на стойност 12 543 лв.

В хода на разследването е установено, че самата подсъдима била измамена. Тя получила обаждане по телефона от мъж, който се представил като полицай Кръстев. Той я помолил да съдейства на полицията, за да изпреварят измамниците и да спасят спестяванията й. За тази цел тя изтеглила спестяванията си и тръгнала за Велико Търново, където оставила парите. Последвали нови обаждания от „Кръстев“ и подсъдимата изтеглила още пари, които оставила на различни места във Велико Търново. След това М. М. се прибрала в дома си и разбрала, че е измамена. На 8 август 2018 г. тя отново получила обаждане по телефона от мъжа, представил се за полицай Кръстев, с нареждане да вземе пари и ценности от други измамени лица, които да му предава, за което мъжът й обещал, че ще й върне част от парите. С тези си действия обаче възрастната жена е станала част от престъпната схема на мнимия полицай.

Наказателното производство срещу подсъдимата е преминало по реда на съкратено съдебно следствие, след като М. М. е признала изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Подсъдимата е осъдена и да заплати на пострадалата обезщетение за причинените й имуществени вреди вследствие на извършената измама.

(СН)