70-годишния юбилей на обществения транспорт в Стара Загора стартира с промоцията на книга, събрала историята му

185

Проявите, свързани със 70-годишнината на обществения транспорт в Стара Загора, стартираха днес с представянето на книга, събрала историята му. Инициативата по повод годишнината на дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ бе на неговия управител – инж. Георги Станчев.

„Добре дошли на нашия юбилеен празник, който бележи 70-годишнината на транспорта в града ни. Книгата, която ни събира тук, показва през какви перипетии е преминало дружеството, как се е развила транспортната услуга в годините, интересни моменти от историята. Материалите в изданието са събрани от Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, от Регионалния исторически музей, от Държавния архив, от разговори и личен фонд на хора, които са били част от транспорта в Стара Загора“, сподели с гостите на тържеството инж. Станчев. От думите му стана ясно, че на годишна база през автобусите и тролейбусите на дружеството преминават шест милиона пътници, а изминатите километри са над четири милиона. В края на своето слово той благодари на всички, които са спомогнали за реализирането на книгата, като пожела успешни хоризонти.

Поздрав към юбилярите отправи зам.-кметът на общината Надежда Чакърова. Яни Георгиев, създател на тролейбусния транспорт в града, също сподели интересни моменти от дългогодишната история на превозните услуги.

От името на Драматичен театър „Гео Милев“ поздрав поднесе обичаният актьор Христофор Недков. Той връчи специален плакет на инж. Георги Станчев за успешното партньорство между театралите и дружеството при реализирането на инициативата „Театър в движение“, донесла на старозагорци в Международния ден на театъра щастливи емоции по две от градските линии.

Книгата „Обществен пътнически транспорт в Стара Загора – Развитие от 50-те години на XX в. До 2023 г.“ е с редактор Илко Груев. Нейното представяне дава началото на редица инициативи, с които дружеството отбелязва юбилея си.

(СН)