7 партии влизат в 46-ия парламент, според проучване на „Сова Харис“

62

Коалицията на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ прескача бариерата, според допитването

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори надпреварата за първото място се свежда до директния сблъсък между ГЕРБ и „Има такъв народ“, като разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка – около 0.7%.

Добавянето на АБВ и още няколко по-малки партии към БСП не помага на социалистите да променят третата си позиция, ДПС и „Демократична България“ продължават да бъдат с равни шансове за четвърта сила, а „Изправи се! Мутри вън!“ остават шести. Като седма политическа сила се очертава да влезе новата коалиция на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че ще го направят.

По показателя „доверие към политическите личности и институции“ няма изненади.

Безспорен лидер за общественото мнение в момента е президентът Румен Радев – 46,4% доверие срещу 41,9% недоверие. При всички останали лидери недоверието надвишава доверието. Втората и третата позиция се заемат от Слави Трифонов (доверие 28,7%) и Кубрат Пулев (доверие 28,6%). Това са личности, които са се заявили, но все още не са се проявили в политически план.

Впечатление прави, че лидерите от протеста Мая Манолова и Христо Иванов са с по-висок рейтинг от Корнелия Нинова, което потвърждава, че председателят на БСП продължава да бъде припознавана като част от статуквото. Процентът на недоверие към нея обаче е по-висок и от този към Борисов – 73 срещу 69.9. С подобно недоверие гласоподавателите се отнасят и към личността на завърналия се в политиката Жан Виденов – 74.3%. Най-голямо обаче е недоверието към Васил Божков, Волен Сидеров, Цветан Цветанов и Валери Симеонов.

В материала е използвана информация от Tribune.bg