65-годишен юбилей празнува Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“

306

На 14 юни (понеделник) от 19:00 часа на сцената на Оперен театър – Стара Загора, ще започне празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ под надслов „Магията продължава“. Поводът е навършените през изминалата година 65 години от създаване на трупата.

В празничния концерт са включени произведения от създаването на ансамбъла до наши дни, шедьоври от народното творчество, съобщи художественият ръководител Христо Иванов. В спектакъла ще участва целият състав.

Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален институт.

В репертоара на ансамбъла са включени произведения от всички фолклорни области на България – едно огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри.

През 2010 г. ансамбъл „Загоре“ получи от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура. Носител е на „Кристална лира“ за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; наградата на Стара Загора; плакети от наши и международни фестивали; награда „Златен век“, присъдена през 2016 г., когато „Загоре“ отбеляза своя 60-годишен юбилей.

Името на ансамбъла е една от най-престижните визитки на Стара Загора, символ и емблема на родния ни корен и творческа сила.

От 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Спектаклите – многобагрени картини на националната ни култура – са дарили радост на повече от 4 милиона зрители в над 5000 концерта в страната и чужбина. Осъществени са турнета в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия.

(СН)