62% от домакинствата са затруднени да си плащат енергийните сметки

79

62% от домакинствата са затруднени да си плащат енергийните сметки – за ток, газ, парно, през отоплителния сезон. Това показва проучване на „Тренд“, оповестено от Димитър Ганев на конференция за енергийната бедност. То е направено между 11 и 18 ноември сред 1400 български граждани, предаде tribune.bg

47% се усещат бедни, а 43 на сто – не. Ганев коментира, че бедността се превръща в поколенческа, колкото по-нагоре във възрастта отивате, толкова е по-силно усещането за бедност. 3/4 от лицата над 70 години се обявяват за бедни. Половината от хората заявяват, че това е заради доходите им, а 1/3 обявяват, че е заради инфлацията.

Близо половината от анкетираните заявяват, че между 21 и 30% от доходите им отиват за покриване на сметките. Сравнено с други европейски държави разликата е в пъти, каза Ганев.

Проблем с плащането имат също половината от хората, а 44% декларират, че недостатъчно отопляват дома си, заради недостиг на средства.

80% от анкетираните в големите градове и хора с високи доходи са заявили, че била инвестирали собствени средства в енергийна ефективност.