600 бона кръвнина поискаха близките на убитото 9-годишно момиченце

207
Мартин Трифонов бе откаран след заседанието с конвой в Централния затвор - София

Граждански искове за общо 600 000 лв. предявиха близките на зверски убитата Кристин Георгиева от сливенското с. Сотиря по време на разпоредителното съдебно заведение, по което подсъдим е 21-годишният Мартин Трифонов.

За 400 000 лв. претендира майката на 7-годишното момиченце, което бе убито посред бял ден на 15 август м.г. по пътя за дома си, след като преди това извергът направил опит да я изнасили. Останалите 200 000 лв. са за бабата и дядото, коментира адвокатът на близките Сиво Сивов, който се съгласи на съкратен следствен процес, при който да не бъдат разпитвани свидетели.

Трифонов бе доведен с конвой от болницата при столичния централен затвор, където се лекува от огнестрелните рани, получени при преследването му миналото лято. Младият мъж остана безмълвен в залата.

Първото заседание по делото ще бъде на 30 януари, тогава ще бъде разпитан единствено съдебният лекар д-р Тома Чаушев, който е извършил аутопсията на невръстната жертва.

Срещу Трифонов са повдигнати три обвинение: за убийство на малолетно дете с особена жестокост; за опит за изнасилване и за блудство с малолетно дете. Очаква се съдът да го изпрати зад решетките до живот без право на замяна.

Бабата на Кристин – Милка Георгиева, за пореден път настоя убиецът да остане до живот зад решетките

На разпоредителното заседание дойде само бабата Милка Георгиева, която за пореден път настоя за доживотна присъда. По думите й майката на Кристин Гергана заминала да работи в чужбина с новия си съпруг. Георгиева и съпругът й са обявили жилището си в Сотиря за продан, тъй като ги измъчвал спомена за трагичната участ на малката. В коридора на съда се събра малка група близки и познати на опечалената фамилия, които се надяваха още на това първо заседание да чуят присъдата.

В хода на досъдебното производство Трифонов заяви, че е извършил престъплението под въздействие на алкохол, той дори не познавал жертвата си. Мъжът има зад гърба си вече една присъда за блудствени действия и кражби през 2017 г. Наказанието си е изтърпял в бургаския затвор, откъдето излязъл на свобода през май 2018 г.

Христо ДИМИТРОВ