6 партии и 2 коалиции с отказ от ЦИК за регистрация на изборите

213

Общо документи за регистрация за участие в парламентарните избори на 4 април подадоха 31 партии и 8 коалиции, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цачева на пресконференция днес.

„ЦИК отказа регистрацията на 6 партии поради това, че не са изпълнени условия от Изборния кодекс, а именно липсват документи, има непълноти, подписките не са представени в електронен вариант. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отказа и имат 3-дневен срок да обжалват.

Партиите с отказ са „България на труда и разума“, партия „Национално движение за стабилност и възход – НДСВ“, партия „Бригада“, движение „Напред България“, партия „Съюз за отечеството“ и партия „Средна европейска класа“, уточни Таня Цанева, цитирана от tribune.bg.

Пет от партиите са представили документите във вчерашния ден – 17 февруари, когато бе крайния срок за регистрация, и все още е приключила тяхната проверка. 2 коалиции също са в режим на незавършена проверка.

От ЦИК уточниха, че въпреки незавършената до момента проверка, коалициите вероятно ще бъдат регистрирани, за разлика от партии..

Партиите, които имат неприключила проверка и за които няма

гаранция, че ще бъдат регистрирани, са: „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“, изброи Димитров и направи уточнението, че трябва да се изчакат числата от ГРАО.

Жалбите и сигналите към днешна дата са 24, които чрез ЦИК са внесени във ВАС. Основно те са от партия „Атака“. По отношение на жалба, в която се твърдеше, че са ощетени наблюдатели, застъпници, представители на партии да реализират видеонаблюдение, Административен съд -София град се произнесе с решение, с което я остави без разглеждане. Мотивите на съда са, че застъпници, наблюдатели и представители на партии, коалиции и ИК, не са лишени от възможност от видеозаснемане, тъй като не е налице засягане на техните права, тоест такива права не съществуват за такава категория лица, добави Цанева.

От ЦИК съобщиха още,че сроковете за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени и те трябва да са назначени до 1 март. Причината –  възможността те да бъдат ваксинирани с две дози ваксина преди изборния ден.