598 противоградни ракети са изстреляни досега в Старозагорско

440

Към момента няма поражения върху селскостопанските култури

От началото на дъждовния период на 8 юни до момента служителите на 27-те противоградови площадки на територията на област Стара Загора са използвали общо 457 ракети за разбиване на градоносните облаци. Това съобщи директорът на РД „Борба с градушките“ Диана Иванова. Общо 11 са активните въздействия до момента, осъществени от полигона в старозагорското село Петрово от началото на противоградовия сезон в края на април, седем от които през последната седмица, докато през целия май са били едва две. Общо използваните ракети от дирекцията към момента възлизат на 598. „Обикновено май месец е силен в градово отношение, но се забелязва едно изтегляне, отлагане на процесите за юни. В резултат на това към момента имаме изключително натоварени последни 7 дни“, посочи Диана Иванова.

Въпреки интензивността на валежите от последните дни над Стара Загора и региона ситуацията остава далеч от рекордните нива, с които Регионалната дирекция се сблъска през 2018 г. Диана Иванова увери, че всички площадки са добре оборудвани с ракети и обучен персонал.

От полигона в село Петрово отчитат проявление на градушка с размерите на царевично или грахово зърно. Към този момент обаче няма поражения върху селскостопанските култури. „Дано това да продължи и в бъдеще. Разчитаме на добрата снабденост с противоградови ракети и квалифицирания персонал в отделните пунктове за справяне с всяко предизвикателство“, отбеляза директорът на РД „Борба с градушките“ – Стара Загора.

Нестабилността на атмосферните процеси се очаква да продължи до края на седмицата. Прогнозите вещаят нови дъждове в следобедните часове.

Общо 2 162 000 декара е защитаваната от полигона в Петрово площ. 1 754 000 декара от тях са обработваеми земи.

Живко ИВАНОВ