58 патици са били заложени като жива примамка за незаконен лов

755

Птиците са били завързани с вериги и въжета за брега на язовир край село Хан Аспарухово

Екип на Спасителния център за диви животни в Стара Загора бе принуден да нагази в студените води на язовира край старозагорското село Хан Аспарухово в късните часове на Йордановден. „Къпането“ не е било свързано с традициите за празника, съобщават от там. Причина за това е станало спасяването на 58 осакатени гъски и патици, оставени като живи примамки с цел незаконен лов (така наречените мюрета). Сигналът е подаден на телефон 112 затова.

„При пристигането ни на място, установихме, че всички птици са завързани с вериги или въжета за брега, не е ясно от кога, оставени на произвола на съдбата само и единствено като примамка за дивите ята. Голяма част от птиците бяха с подрязани пера на крилете, а някои направо – с отрязани криле. Сред тях имаше големи белочели гъски и зеленоглави патици“, коментират от природозащитната организация.

Екипът и доброволците са се отзовали веднага на молбата за съдействие на ТП „Държавно горско стопанство“ – Стара Загора, и в присъствието на горски и полиция са освободили от въжетата всички „пленени“ птици.

Освен че е садистичен, този метод на примамване на дивите птици с цел „успешен лов“ е забранен от Закона за лова и опазване на дивеча. Това е метод, който води след себе си масово изтребване на големи ята диви птици, тъй като примамени от своите пернати събратя, те кацат в язовира, където от засада ги дебнат бракониерите.

Алекс СТОЕВА