450 000 лв. кръвнина искат близки на разстрелян в офис за бързи кредити в Стара Загора

642
Задържаният за убийството на Стамбето старозагорски бизнесмен Владимир Младенов Василев

18 месеца след фаталните изстрели, произведени от старозагорския бизнесмен Владимир Младенов, делото тръгва по общ ред

Кръвнина в размер на 450 000 лв. поискаха близките на разстреляния от упор в Стара Загора Станимир Иванов-Стамбето в хода на първото разпоредително заседание на петчленен състав при Окръжния съд в Града на липите.

Родителите на жертвата и съжителствалата с него на семейни начала Десислава Николова са конституирани като граждански ищци. Първото заседание по същество ще се проведе на 29 и 30 септември. За тогава са призовани вещи лица и свидетели, на подсъдимата скамейка ще застане 39-годишният известен старозагорски бизнесмен Владимир Младенов Василев, който е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Срещу Василев е повдигнато обвинение, че на 24 март 2021 година в офиса на фирмата си за бързи кредити е прострелял смъртоносно със законно притежаван пистолет „Берета“ Станимир Иванов-Стамбето, с когото се е познавал много добре и години наред са работили съвместно. Обвинението е за предумишлено убийство и законът предвижда наказание дългогодишен затвор, включително доживот без право на замяна.

Убитият Станимир Иванов (вдясно)

Магистратите смятат, че убийството не е извършено под въздействието на физиологичен афект, а обвиняемият се е подготвил предварително за него. Василев е отпратил намиращата се в офиса служителка, изключил охранителните камери и останал с жертвата заедно с брат си Милен, стана ясно при заседание на Пловдивския апелативен съд, където през февруари т.г. бе направен опит за промяна на мярката.

Твърдението, че изстрелът е произведен при самозащита, след като Стамбето извадил нож и го заплашил, се опровергава от събраните в хода на досъдебното производство доказателства. Ножът е бил открит в дрехата на убития. Според съдиите при евентуално по-лека мярка, пък била тя и домашен арест, ще позволи на обвиняемия да се укрие или да извърши друго престъпление. Владимир Василев не присъства на заседанието в Административния съд, тогава той изпрати писмена молба, в която се казва, че не желае да присъства на процеса.

Владимир Младенов обичал оръжията и показвал в личния си профил различни снимки със скъпи опасни „играчки“

Задържаният за убийството е известен на старозагорската общественост като притежател на над дузина фирми с разнородна дейност, но през последните години се е занимавал основно с бързи кредити. Семейството му притежава множество недвижими имоти, повечето от тях са били придобити от баща му, починалия преди пет години бизнесмен Младен Василев.

Застреляният Станимир Иванов-Стамбето беше изключително добре познат на старозагорските криминалисти. Зад гърба си имаше множество регистрации и едно ефективно осъждане за случай от март 2016 година, когато изправи на „кътни зъби“ жителите на квартал „Три чучура-юг“ с хвърлянето на самоделни бомби от терасата на апартамента си по леки автомобили и детска площадка. Тогава тежко въоръжени полицаи блокираха огромен периметър около кооперацията, но мъжът успя да се укрие. Появи се месец по-късно с адвокат и в съдебна зала твърдеше, че хвърлил първата бомбичка от терасата, защото се припознал в минаваща край детската площадка мъжка фигура. Решил, че е полицай, с когото бил във влошени взаимоотношения. Тогава той бе осъден на 20-месечен престой в затвора, но излезе по-рано.

Веднага след трагичния случай в офиса за бързи кредити от МВР и прокуратурата заявиха, че Младенов не е криминално проявен. Под сурдинка запознати разказаха, че две години по-рано от същия офис на централната градска улица „Цар Симеон Велики“ е бил направен опит за обир, крадците успели да задигнат тежка каса с пари и ценности, но малко преди да я натоварят на буса си, я изтървали и след това избягали. Така и не се изяснило кой стои зад обира, за който се подозира, че е бил поръчков и че сред поръчителите е бил и Стамбето.

Христо ХРИСТОВ