300 работници от „Ремотекс“ – Раднево, напразно търсят 1.5 млн. лв. от гръцки гражданин

849
На 23 януари Мая Манолова, вече като представител на гражданската платформа "Изправи се.БГ.", се срещна за пореден път с бившите служители на "Ремотекс М" в Раднево

Според Мая Манолова собственикът на фирмата-длъжник шиканира процеса за обявяване в несъстоятелност

300 бивши работници и служители на радневското предприятие „Ремотекс М“ ЕООД не могат да получат дължимите им работни заплати в размер на около 1.5 млн. лв. поради бавеща се съдебна процедура за обявяването на дружеството в несъстоятелност.

Искането за несъстоятелност бе направено през 2019 г. пред Софийски градски съд от ИА „Главна инспекция по труда“ с аргумента, че е констатирано системно неплащане на заплатите.

И до момента делото не може да стартира заради процедурни пречки. Сред тях е и освобождаването на последните двама управители и неназначаването на нови, станало ясно на 22 януари т.г. Това обясни бившият национален омбудсман Мая Манолова, която преди време се ангажира с каузата на ощетените.

На 22 януари в съдебната зала не се появил дори представител на държавната агенция.

При опит да разберат каква е причината по телефона от ИА „Главна инспекция по труда“ им казали да зададат официално питане по Закона за достъп до обществената информация, споделиха останалите без препитание през април м.г. работници. По думите им в дружеството имало поне още около 50-60 техни колеги, които не можели да си получат документите поради липса на управител.

В Търговския регистър е отразено, че освобождаването на двамата управители е станало в средата на декември 2019-а.

Делото е било отложено за 11 февруари, междувременно искове за фалита на „Ремотекс“ са били подадени от банка-кредитор и охранителна фирма. Бавенето на процеса стопира възможността работниците да получат поне част от дължимите им пари от Държавния гаранционен фонд, много от тях са затънали в заеми към приятели и роднини, на някои дори е изключено подаването на ток и вода към жилищата заради неплатени сметки. В гаранционния фонд има достатъчно средства, категорична е Мая Манолова, по нейни данни по сметките му имало над 158 млн. лв., до момента от него са се възползвали близо 8 500 ощетени служители на различни фирми, изплатени били към 13 млн. лв.

„Ремотекс М“ ЕООД е наследник на някогашната Централна ремонтна база, която е обслужвала тежката механизация в рудниците на „Мини Марица-изток“. След разпарчетосването й базата е станала собственост на фирма, в която съдружник е Йорданка Калчева, съпруга на покойния министър на държавната администрация в правителството на Сакскобургготски Димитър Калчев.

Базата сега е притежание на „УниГио“ ЕООД, представлявано от гръцкия гражданин Йоанис Гиофкос, фирмата дължи над 23 млн. на ПИБ и още 3.6 млн. лв. на ББР, които са предоставени под формата на кредит през март м.г.

От края на март 2019 г. предприятието на практика е спряло работа поради липса на свежи пари, необходими са били поне половин милион лева за довършването на поръчките от предходни договори, коментира тогавашният директор Петьо Горанов.

Проверка в Търговския регистър от 23 януари показва, че „УниГио“ ЕООД е собственост на „Юмей“ ЕООД, която Гиофкос е прехвърлил на българската гражданка Юлиана Иванова Шишкова. Точно тази фирма е получила и кредита от 3.6 млн. лв., като залогът е „Ковашко-пресов завод“ АД, в чийто съвет на директорите фигурира Снежана Кирилова Гиофкос.

Христо ХРИСТОВ