3.50-3.60 лв. за килограм е изкупната цена на розовия цвят

541

Розопроизводителите обаче се оказват притиснати от берачите в активния период на кампанията

Изкупната цена на розовия цвят в тазгодишната кампания варира около 3.50-3.60 лв. за килограм. Това съобщи за „Старозагорски новини“ председателят на Националния клонов съюз на розопроизводителите Зара Клисурова. Увеличението спрямо миналогодишните нива е с около 20%. На фона на наглед високите цени обаче производителите се оказват притиснати от берачите. „Преди старта на кампанията по прибиране на розовия цвят беше постигнато разбирателство за изплащане около 1.50 лв. за килограм набрана продукция. Днес обаче сме притиснати с искания за 1.70-1.80 и дори 2 лв. за килограм“, разкри Клисурова. Липсата на работна ръка и необходимостта от навременно прибиране на цвета са основната причина на места стопаните да поддават, удовлетворявайки исканията на берачите. Според Зара Клисурова подобни стойности за килограм набран цвят ограничава значително възможността производителите да покрият разходите, които са вложили за отглеждането на маслодайната култура. Тя обърна внимание, че последната дума за окончателната цена, на която ще се изкупува розовият цвят, имат преработвателите.

По-хладният и дъждовен месец май не само забави старта на брането на маслодайна роза. Стопаните се опасяват, че валежите могат да окажат негативно въздействие върху средния добив, което допълнително да подкопае доходността в сектора. С повишаването на температурите кампанията навлиза в активната си фаза. Според Зара Клисурова надеждата на заетите в сектора в момента са свързани с изхранването на всички пъпки по растенията.

Добрата новината за розопроизводителите тази година е свързана с изплащането на помощите, свързани с войната в Украйна. По този повод Клисурова коментира, че средствата са направили възможно производителите да разполагат със средства в тази част от годината. „Липсата на средства в отминалите години в периода на ранната пролет беше причина за пропускане на част от операциите по розовите масиви. Затова на някои места насажденията изглеждаха занемарени. Тази година обаче е различно“, посочи Клисурова. Тя уточни, че голямата част от стопаните още в края на април са изпълнили ангажимента си да заявят сключените с преработвателите договори за изкупуване на продукцията.

„Оптимисти сме, защото сме упорити и продължаваме борбата“, отговори Зара Клисурова на въпрос за настроенията в сектора на розопроизводството през тазгодишната кампания.

Живко ИВАНОВ