29-годишен преподавател в НМА е новият ръководител на Общинския духов оркестър в Стара Загора

248
Участниците в брифинга - зам.-кметът Милена Желева, новият ръководител на Общинския духов оркестър Виктор Крумов и началникът на отдел "Култура" Диана Атанасова

„Цветовете на джаза“ ще бъдат показани през юни на Античния форум

29-годишният Виктор Крумов е новият ръководител на Общинския духов оркестър, съобщи по време на брифинг днес зам.-кметът Милена Желева. Крумов преподава „Оперно пеене с диригент“ в Национална музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров“, а в момента пише и докторантура при проф. д-р Ивайло Кринчев.

„Няколко години работя в Операта в Стара Загора, щастлив съм, че имам възможност да поема и оркестъра. Успяхме за краткото време от ноември миналата година до сега да реализираме няколко инициативи. Една от тях бе Коледният концерт в Старозагорската опера, където заедно двата оркестъра акомпанираха на Еделина Кънева и Орлин Горанов. Показахме един микс между класика и джаз по мои два аранжимента“, сподели Крумов пред медиите. „Развълнуван съм, но и мотивиран да покажа един нов духов оркестър пред публиката, отделно от това, че ще продължим да бъдем част от ритуалните събития. Искам да отворя нови врати към джаза, поп музиката, класиката. Вярвам, че обогатяването на програмата ще бъде приета от всички възрасти. Ще търсим колаборация с Националното училище по музикални изкуства „Христина Морфова“, с Операта, с различни музиканти“, сподели Виктор Крумов.

„През годините бе важно да осигурим база на Общинския духов оркестър. Благодарение на общите ни усилия с Общинския съвет вече музикантите имат своя дом. Те използват зала, която се намира в общинското предприятие „Мересев“, обяви ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. Тя припомни, че оркестърът е с над 50-годишна история, но с амбиция да бъде все по-разпознаваем и обичан от старозагорците и гостите на града. „Целта е тази институция да се развива, да надгражда своя репертоар и участия не само на местно, но и на национално ниво“, уточни Желева.

Друга тема, която бе поставена на фокус по време на пресконференцията, бе тазгодишното издание на Джаз фестивала, което предстои да се случи през юни. „Джазовата публика, която очаква всяка година събитието, ще има възможност да се наслади отново на тематични вечери на открито на Античния форум, но с крачка в посока надграждане и обогатяване. Фестивалът ще се случи така, както и в предишните години. Община Стара Загора е била и ще бъде организатор на емблематичното събитие“, коментира ресорният зам.-кмет.

Красиво е името, което обединява усилията на екипа на Община Стара Загора – „Цветовете на джаза“. Виктор Крумов подчерта, че то е израз на колорита и всички възможни стилови вариации на джазовата музика. „Палитрата ще е пъстра и ще разкрие дори експерименталния спектър. До момента се залагаше на малко по-класическа концепция, която смятаме да отворим, за да привлечем още повече интерес“, допълни той. Крумов бе категоричен, че Общинският духов оркестър има какво да покаже на сцената.

По време на брифинга стана ясно още, че любимите събития, съпътстващи летните месеци под липите, ще бъдат отново акцент в културния афиш на общината. Слънчевото време ще дойде с поредното издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, ще бъде озвучено от „Цветовете на джаза“, а след това ще приеме багрите на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. През лятото отново ще се състоят и тематичните вечери с музика, туристически маршрути, пленери по изобразително изкуство и други.

(СН)