217 абсолвенти дипломира Медицинският факултет на ТрУ – Стара Загора

332

„Борете се за всеки един човешки дъх, за всяка искра надежда“, им пожела деканът на факултета доц. Ананиев

На тържествена церемония в събота Медицинският факултет на Тракийски университет – Стара Загора, дипломира 217 абсолвенти. От тях 93-ма лекари, сред които 62-ма българи и 31 чуждестранни студенти. Средният успех на випуска е много добър 4.80, а отличниците са 10.

Дипломи получиха 24 медицински сестри, 13 акушерки, 17 бакалаври в специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, 23 бакалаври – в специалност „Социални дейности“, 8 – в „Управление на здравните грижи“, 7 – в „Здравен мениджмънт“ и общо 32-ма в магистърските специалности „Управление на здравните грижи“ и „Здравен мениджмънт“.

Абсолвентите бяха поздравени от ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, който им благодари за доброволния труд, който положиха в борбата с пандемията от COVID-19: „Пожелавам Ви винаги да бъдете на страната на доброто и истината. Останете в България, работете тук и тук създайте семейства, тук си купете жилища и създайте тук Вашата кариера – това ще бъде най-доброто за България, останете в родината! Ако искате да се занимавате с наука и преподаване, Тракийският университет отваря широко вратите си за Вас. Вас са Ви обучавали професори и доценти, които са не само с национално, но и със световно значение и компетенция. Затова нямам съмнение, че Вие ще се развиете като добри специалисти. Никога не късайте връзката с университета“, заяви в словото си доц. Ярков.

С бурни аплодисменти, със сълзи и усмивки на лицата абсолвентите приветстваха своя декан доц. д-р Юлиан Ананиев.

От своя страна той реши да ги изпрати с кратка притча, в която всеки може да намери частица от себе си, но основната поука от нея бе младите хора да бъдат благодарни на родителите си за дългогодишната подкрепа в своето следване и да оценят високо старанието и обичта на най-близките си хора. След края на красивата история доц. Ананиев се обърна към препълнената от родители аула и им благодари и от свое име за подкрепата, а на младите си колеги пожела да бъдат непримирими и никога да не изневеряват на истината.

„Борете се за всеки един човешки дъх, за всяка искра надежда, за всяка една протегната ръка. Бъдете хора! На добър час!“, пожела доц. Ананиев.

Новодипломираните лекари положиха тържествено Хипократовата клетва. Всички останали медицински специалисти също се заклеха в добросъвестно изпълнение на служебния дълг към човешкия живот.

Всички 53-ма отличници от випуска получиха грамоти и подаръци. А след получаването на всички дипломи 217 академични шапки излетяха към небето, за да поставят началото на кариерата на младите хора, избрали хуманността за професия.

(СН)