2000 лв. глоба за убиец на 6-годишна кобила

726

2000 лв. глоба отнесе жител на павелбанското село Горно Сахране, който застана пред Районен съд – Казанлък, по обвинение в убийството на кобила по особено жесток начин.

Кървавият инцидент е станал след сериозен запой на обвиняемия Е.Ш., който под влияние за изпития алкохол решил да отмъсти на свой съсед заради нанесен му преди време побой. Призори на 11 септември 2017 г. мъжът проникнал в стопанска постройка, собственост на 23-годишния си „враг“ и с брадва нанесъл десетки удари по главата и тялото на вързаната 6-годишна кобила, оценена впоследствие от вещите лица на 800 лв.

Смъртоносно раненото и потънало в кръв животно било намерено сутринта от съпругата на собственика му. Наложило се кобилата да бъде умъртвена, за да не се мъчи. Сигналът за зверски битото животно бил подаден от собственика му на телефон 112, ден по-късно извършителят сам се предал, като занесъл и брадвата, с която нанесъл ударите.

В хода на съдебното заседание е било преценено, че извършителят е съзнавал какво върши. За сравнително ниското наказание решаваща роля оказал фактът, че Е.Ш. е с чисто минало и направил искрени разкаяния. Освен глобата 29-годишният мъж ще трябва да заплати и 284 лв. по сметка на ОД на МВР – Стара Загора, за направените в хода на досъдебното производство разходи.

Христо ДИМИТРОВ