20 дни след заразата: В Стара Загора няма установен жител с положителна проба. Отрицателни са и всичкиза областта

188

От 46 проби, изследвани в лабораторията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, чиито резултати са излезли днес до 18 часа, няма положителна проба за коронавирус от Старозагорска област. Това съобщи изп. директор на болницата проф. Йовчо Йовчев. В старозагорската лаборатория, една от двете допълнително разкрити в страната заради пандемията, днес са установени две положителни проби за жители от Сливен и Пловдив. От началото на заразата в България – 8 март (когато бяха регистрирани първите двама с коронавирус) – в Старозагорска област беше установен един-единствен пациент с положителна проба – 61-годишният казанлъчанин, завърнал се на 14 март от Франция.

От Националния оперативен щаб съобщиха, че до тази вечер потвърдените случаи на коронавирус у нас са 293.

Новите случаи са 13 души в София, в Пловдив – един, във Варна – един, в Сливен – един, в Пазарджик – един.

По думите на председателя на щаба ген. Мутафчийски има двама полицейски служители, които са заразени. Те не са хоспитализирани, тъй като нямат тежка симтоматика.

Днес има един изписан от „Пирогов“, с когото броят на българите, изкарали коронавирус, става общо 9.

Интубираните пациенти са 9, от които 5 – в „Пирогов“, 1 – в Окръжна болница „Света Анна“ и 3-ма – в Благоевград. Медицинският персонал, заразен с коронавирус, наброява 13 души. Общо в страната 99 души са хоспитализирани със средно тежка към тежка симптоматика.

Най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният – на 81 г. По думите на ген. Мутафчийски няма приети деца за болнично лечение от коронавирус.

На въпрос „Защо с куче в парка може, а с внуче – не“ Мутафчийски отвърна, че малките деца имат нужда от разходка, но „коронавирусът не разбира това нещо, а кучето също не е добро решение“.

(СН)