2 700 влязоха в дома на Яворов за 6 месеца

70
Домът на Яворов в Чирпан е привлякъл 2 700 туристи за полугодието

Най-голям е потокът към Тракийската гробница и Музеят на розата в Казанлък – 10 000 за два месеца

2 700 българи и чужденци са прекрачили прага на Къща-музей „Пейо Яворов“ в родния му Чирпан за първото полугодие, в сметката не влизат гостите през традиционните Януарски празници, посветени на гениалния поет и харамия. Броят на посетителите е идентичен с преминалите оттук за същия период на миналата 2018 година, показва справката, за 12-те месеца те са били малко над 5 000 при около 16 000 постоянни жители на тракийското градче.

Част от родния дом на поета е била разрушена при земетресението от 14 април 1928 година, лично цар Борис III е настоял къщата да бъде възстановена в автентичния й вид при посещението си там и в близкия Първомай веднага след трагедията.

Височайша намеса е била потребна и при вземането на решението за превръщането й в музей преди точно 6 десетилетия. Наложило се лично тогавашният министър-председател Вълко Червенков да тропне по масата и да разпореди музеи на Яворов да има в Чирпан, Поморие и София. Причината е била в споровете сред членовете на писателския съюз доколко лирикът е… заслужил пред Отечеството и Поезията. Случаят е описан детайлно от племенницата му Ганка Найденова-Стоилова в спомените й, озаглавени „В часа на синята мъгла“.

От отварянето на музея до днес посетителите със сигурност са много над 1 милион. Сред тях са знакови творци като създателя на театър „Таганка“ Юрий Любимов и барда Владимир Висоцки, който бил направо опиянен от възможността да приседне на кревата, където е спал създателят на „Калиопа“, „Арменци“ и „Градушка“, разказва един от дългогодишните уредници Тодор Иванов.

Далеч по-скромна е посещаемостта в друга една култова къща – родната на композитора Петко Стайнов в Казанлък, където тази година са преброили 53-ма посетители при общо 54 308 гостували в Града на розите за полугодието и решили да разгледат богатствата във фондовете на местния Исторически музей „Искра“. Отчетите на специалистите показват, че за тези първи 6 месеца 1 683 са видели етнографския комплекс „Кулата“, нищо че той отваря врати за посетители едва в края на април. Над 4 000 са почитателите на писателя-народовед Димитър Чорбаджийски-Чудомир, оставили цвете върху мраморната надгробна плоча в двора на къщата, където до смъртта си е живял заедно с художничката Мара Чорбаджийска. Потоците от посетители обаче трудно може да се сравняват с класическата гробница на тракийския владетел Ройгос на хълма Тюлбето и новия Музей на розата в парк „Розариум“, където за два месеца билети са си закупили 10 000 души.

Едва 1 000 са официално разгледалите дома на книжаря Мильо Касабов в Стара Загора, където е прекарал детството си роденият в Раднево Гео Милев.

Статистиката обаче не включва десетките срещи с изявени творци и представянето на книгите им по различни поводи, не се броят и децата, участващи в летните прояви сред красивия двор с вечнозелените чемшири.

Далеч не така стоят обаче нещата с къщата, където е проплакал авторът на „Септември“. От години тя стои заключена след реституционна сага, откупване и ремонти, признава кметът на община Раднево Теньо Тенев. Той обаче се надява, ако не тази, то поне през следващата година нещата да се променят и в двете стаички да бъдат показани дарените от Леда Милева вещи и документи.

Пак за тогава се очаква да бъде намерено работещо решение и за спорния обект „Нов живот за миналото на Раднево“, където преди 6 години бяха инвестирани над 4 млн. лв. в бутафорни крепостни стени, кули, базилика и копия на древни погребения и където от началото на годината са преминали малко над 300 души.

Наскоро в Стара Загора бе извършен цялостен ремонт на още една знакова къща, в която е прекарал детските си години поетът и драматург Николай Лилиев, но все още няма яснота как тя ще бъде използвана. Сходна е историята и с родния дом на поета Веселин Ханчев, който е бил изваден от списъка с културните ценности и само по чудо все още е запазен на улица „Сава Силов“ 39.

В Града на липите има още няколко знакови за 8-хилядолетната история къщи, оцелели при опустошителния пожар през освободителната Руско-турска война. Сред тях са построената от дебърския дюлгерин уста Георги Хаджиангелов къща, където е настанена музейната сбирка, показваща как са живели старозагорци в края на ХIХ и началото на ХХ в. и възстановеният в някогашния му вид Хилендарски метох, където на четмо и писмо се е учил Васил Левски.

Сред уникалните за посещения обекти са още Музеят на религиите, помещаващ се в изцяло възстановената с евросредства Ески джамия и най-старите неолитни жилища в Европа, където обаче до скоро липсваше елементарна тоалетна за туристите. За първото полугодие на 2019-а те са били посетени от 11 000 души, като в Хаджиангеловата къща са се отбили около 4 500.

Христо ХРИСТОВ