15 въпроса към Корнелия Нинова

489

Всичко случило се след гласувания вот на недоверие и падането на кабинета на Кирил Петков, БСП – като по-малък партньор в управляващата коалиция, също трябва да отговаря пред българските граждани за случващото се в страната. Няма как левицата да се оправдава, че е в опозиция, защото в стремежа си да се задържи на поста председател на БСП, Нинова постави самата партия в уникалното положение – да е в управление, но да не зависи нищо от нея.

След като стана ясно, че Кирил Петков няма да бъде кандидатът за премиер, на пръв поглед е изпълнено единственото условие на БСП да остане в коалицията. Условие, което беше взето еднолично от Корнелия Нинова, тъй като всички са наясно, че нито един член на ИБ няма да й се противопостави.

Има обаче въпроси, които, колкото и да не й се иска на Нинова да ги забелязва, висят с огромна сила над БСП:

 1. Фактът, че Кирил Петков няма да е премиер в следващо правителство по какъв начин променя позицията на България по повод вдигнатото вето върху преговорите на РСМ с ЕС. Още повече, че на 30 юни президентът на РСМ Стево Пендаровски каза, че са получили Модифицирано френско предложение, което е „по-добро за нас от предишното“.
 2. Ще продължава ли екскадърът на СДС Калоян Методиев да управлява задкулисно БСП, както досега и да говори от името на партията в студията на телевизиите?
 3. Защо БСП ще продължи да управлява с „Демократична България“, които прокараха законови промени да се обявява принадлежност към Държавна сигурност на всеки, който заема публичен пост?
 4. Защо БСП ще продължи да управлява с ПП и „Демократична България“, след като депутати на левицата бяха изгонени от митинг, защото са „агенти“ и защо БСП подкрепя кандидати за кметове, които са излъчени от ДБ?
 5. Как липсата на Кирил Петков ще спре износа на оръжия за Украйна през трети страни?
 6. Фактът, че Кирил Петков няма да е премиер как се отразява върху взетото решение от парламента за санкции срещу Русия?
 7. Фактът, че Кирил Петков няма да е премиер по какъв начин ще се отрази на решението да бъдат експулсирани 70 руски дипломати?
 8. Кога БСП ще започне да говори за намаляване на неравенствата и еднакво заплащане за еднакъв труд?
 9. Това, че Кирил Петков няма да е премиер как се отразява върху това, че минималната работна заплата не беше вдигната до нива, за които БСП настояваше?
 10. Какво влияние ще има липсата на Кирил Петков в следващ кабинет върху факта, че дизелът гони 4 лв., а цените на основните стоки са 3 пъти по-високи?
 11. Какво се случи с по-евтините дърва за огрев, които според Нинова трябваше да струват 90 лв.?
 12. Какво се случи с болниците, за които БСП от години настояваше да не са търговски дружества?
 13. Какво се случва с АЕЦ „Белене“ – проект, за който БСП организира референдум?
 14. Кога БСП ще започне да говори за прогресивно данъчно облагане и необлагаем минимум?
 15. Докога БСП ще стои в управление с две партии като ПП и ИТН, които взаимно се обвиняват в това кой по-голям крадец е?

Източник: Червен Ефир