1414 първокласници ще прекрачат прага на старозагорските училища на 15 септември

497

1414 първокласници ще прекрачат в петък прага на старозагорските училища. Въпреки националната демографска криза в сравнение с 2022 г. тази година те са с 13 повече.

Най-много първокласници ще посрещне най-старото старозагорско училище – VI ОУ „Св. Никола“ – 132. По 122 първолаци очакват в V ОУ „Митьо Станев“ и IV „Кирил Христов“. В Центъра за специална образователна подкрепа първокласниците са трима. Всичките 22 училища в областния град очакват своите нови попълнения в празнично украсени стаи. Училищата в селата Загоре, Хрищени, Братя Кунчеви, Калояновец, Преславен, Хан Аспарухово и Дълбоки също са готови за най-малките си ученици.

Тържествата по повод новата учебна 2023/2024 година ще изпълнят петъчния ден с много емоция, музика, песни, рецитали и детски усмивки. Вратите си за любознателните деца и техните родители първи ще отворят ОУ „Кирил Христов“ и ТГ „Княз Симеон Търновски“ – в 8:30 часа. Празничната програма в по-голямата част от старозагорските училища ще започне между 9:00 и 11:00 часа. Броят на учениците в община Стара Загора и тази година се очаква да надхвърли 17 000, без подготвителните групи.

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и тази година ще спази своята традиция – всички ученици и учащи младежи ще пътуват безплатно в обществения транспорт в рамките на града на 15 септември.

(СН)