13-годишно момче стана победител в конкурса „Художникът-инженер“

888
Участниците в конкурса

В четвъртото издание на спонсорираната от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ инициатива участваха 26 деца от различни краища на страната

За четвърта поредна година „ГаласАрт“ в Стара Загора връчи наградите от конкурса „Художникът-инженер“, в който участват деца от 12 до 19 години. Събитието се случи на 1 юли в изложбената зала на галерията и на него присъства Алесандро Морето – директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД – спонсор на инициативата.

След три успешни състезания на тема „Леонардо да Винчи“, на 1 ноември миналата година организаторите обявиха , че до 24 май 2017 г. очакват творби, вдъхновени от изобретенията на Никола Тесла. 26 деца от различни градове и села в страната премериха сили, като рисуваха с маслени бои върху платно с размери между 35х40 см и 55х55 см.

„Всяко сътрудничество между компанията и институции, които организират такива изяви в областта на музиката, рисуването и др. са позитивни, защото ние не живеем само сред техниката, а нашата душа има нужда от изкуство. Това е един от важните проекти, които „КонтурГлобал“ подкрепя не само за Стара Загора, а и за региона. И този проект вече продължава няколко години, защото той е реалното изражение на две неща – на стремежа на мозъка да се съчетае с душата. Харесвам конкурса, защото чрез него мотивираме младите хора да изявяват своите художествени търсения и таланта си. Миналата седмица подкрепихме шампионат по шахмат за деца в Раднево. Ще заставаме и зад още инициативи, които предстоят“, съобщи за медията ни Алесандро Морето.

Собствениците на Галерия „ГаласАрт“ – Галя и Тодор Колеви, поздравиха участниците в конкурса и благодариха за присъствието на Магдалена Танева от Раднево, на Полина Стойчева от Варна, на Мария Верена, Калоян Бъркачев, Ива Табакова, Магдалена Вълчева, Николай и Калоян Хаджистойчеви  от Стара Загора, и др.

Отляво надясно: Алесандро Морето, Калоян Бъркачев (с картината си) и Тодор Колев

Пет членно жури присъди първа награда на картината „AC vc. DC – Симфония Електрика“ на 13-годишния Калоян Бъркачев от Стара Загора. Той получи лаптоп с Windows и грамота, подписана от Галя Колева с псевдоним GALA.

„Опитах се да пресъздам чрез картината си думите на Тесла: „Електричеството е всичко, светлината е първоизточник на всичко. Тя е също и дистрибутор на всички проявления на Вселената. Аз съм електричество в човешка форма“, обясни идеята си Калоян Бъркачев.

Двете втори награди – таблет (клас „Андроид“) с грамоти отидоха при 15-годишната Полина Стойчева, която има вече продадена картина от предишно издание на конкурса, и при 18-годишния Йордан Хаджистойчев от София.

След тях се нареждат Боряна Топалова на 13 г. от с. Мало Конаре, Пазарджишко, Лорийн Тевекелян на 15 г. от Стара Загора, Магдалена Танева на 16 г. от Раднево, Мария Пенкова на 12 г. от Ловеч и Анна Бешировска на 12 г. от Ловеч. Тяхната награда е комплект платно, бои и четки. За всички участници имаше грамоти с подписа на GALA.

Семейство Колеви обявиха темата за следващия конкурс. Тя е посветена на един от Светите Седмочисленици – Климент архиепископ Охридски, ученик на светите братя Кирил и Методий.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха Йордан Петев и Ева Динева от Вокална студия „Розов свят“ с ръководител Веселин Божков.

Галя и Тодор Колеви създават Галерия „ГаласАрт“ през 2013 г. Двамата решават, че проектът, който замислят, няма да е магазин за картини, а ще е галерия със свой артистичен живот в обществото. И изпълняват успешно намерението си с подкрепата на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД. Подробности за дейността им можете да прочетете на сайта: www.galasart.com.

Димка КАБАИВАНОВА