10-годишен обгоря от волтова дъга

128

10-годишно момченце от квартал „Кармен“ в Казанлък обгоря от волтова дъга при катерене на стоманен стълб за високо напрежение. Инцидентът с малкия Асен, който е четвъртокласник в ОУ „Антон Страшимиров“ в Града на розите, е станал около 16:00 часа в сряда, след като малчуганът пропуснал да отиде на училище. През голямото междучасие той бил видян да се катери по стълба, който е в очертанията на квартала, но извън училищния двор. Момчето се било хванало на бас с приятелчета, че може да стигне до жиците. До белята се стигнало след като на два пъти правил опит да пипне жиците, дъгата пламнала при третия опит и буквално бил „изстрелян“ на земята в подножието на стълба. Пострадалото дете е транспортирано с линейка до специализираната клиника по изгаряния в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“. За малкия се грижат родителите на баща му, който работи в чужбина.

Сходен инцидент имаше в началото на годината в Стара Загора, когато волтова дъга обгори 14-годишен ученик от НУМСИ „Христина Морфова“. Тийнейджърът тогава се покатерил на покрива на вагон-цистерна в района на жп гара Калитиново, той беше откаран с 53% изгаряния по тялото в специализираната пловдивска клиника.

Заедно с него са били две по-малки деца, които дошли на коловозите от крайния старозагорски квартал „Зора“. Най-вероятно целта им е била да си направят селфита, предполагаха участвали при спасяването на Божидар. Грижи за него полагала баба му, тъй като таткото работел в Чехия, а майката от години си имала свой живот.

Малкият почина от раните си няколко дни по-късно въпреки усилията на лекарите.

Христо ДИМИТРОВ