1.42 промила е съдържанието на алкохол на бащата, който катастрофира с двете си деца край Хрищени

192

Загиналото 7-годишно момиченце е изхвърчало от колата при удара

42-годишният мъж, който в събота около 22:30 часа самокатастрофира край старозагорското село Хрищени, е шофирал с 1.42 промила алкохол в издишания въздух. Това обяви днес пред журналисти окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. При инцидента загина 7-годишната дъщеря на водача, а в УМБАЛ „Киркович“ е настанено 9-годишното му момче. Детето е в стабилно състояние с белодробна травма и фрактури на прешлените в областта на кръста. При удара то е било затиснато между двете седалки, а 7-годишното момиче е изхвърчало от автомобила, уточни окръжният прокурор. За лечение с мозъчна травма и наранявания в Университетската болница на Стара Загора е настанен и бащата на двете деца. Състоянието му не позволява провеждането на дейности по събиране на сведения за инцидента. На този етап все още не е излязъл резултатът от кръвната проба на мъжа, която трябва да установи наличието на наркотични вещества.

Към момента не е известна скоростта, с която се е движил водачът в момента на катастрофата. Според Дичо Атанасов тежките поражения по автомобила „Волво“ свидетелстват за това, че тя е била висока. Колата е излязла извън пътното платно и се е врязала в бетонната ограда на цех в покрайнините на селото. За изясняване на ситуацията е назначена техническа експертиза.

На този етап разследващите нямат данни за криминалното минало на водача, знае се, че е пътувал към село Хрищени, където живеела сестра му. Няма никакво смислено обяснение защо е качил децата си в лекия автомобил след употребата на сериозно количество алкохол. Леката кола е с немска регистрация, но по документи е притежание на водача.

В зависимост от състава, по който ще бъде подведен под отговорност, го грозят от 3 до 15 години затвор, ако се докаже, че е предизвикал катастрофата по непредпазливост. Ако се установи умисъл, се предвиждат от 5 до 20 години затвор. Окръжният прокурор на Стара Загора разкри, че случаите на пияни и дрогирани шофьори в региона се увеличават.

Работата по катастрофата край Хрищени продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Иван ХРИСТОВ