Ще гонят с хлопки зли духове на Античния форум

827
По традиция стартът на кукериадата ще бъде даден с топовен изстрел

800 мъже, окичени с хлопки, ще гонят злите духове за двадесети път насред каменните плочи по Античния форум в Стара Загора. Инициативата е на академик Крум Георгиев, на нея са откликнали 22 състава от цялата страна. В карнавалното шествие, което ще бъде открито по традиция с топовен изстрел, ще участват на практика всички по-известни групи, пресъздаващи по различните места из страната чрез символните образи на кукери, старци, арапи, бабугери и камилари, победата на доброто над злото.

Участниците на 18 март, когато православната църква отбелязва четвъртата неделя от Великия пост, ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив.

За пръв път старозагорските маскарадни игри ще се провеждат съвместно с кукерския фест в павелбанското село Турия, където хлопките ще задрънчат в събота, на 17 март. Същия ден родното село на писателя-народовед Димитър Чорбаджийски-Чудомир ще бъде домакин на научно-практическа конференция, посветена на древните обреди и обичаи.

Христо ХРИСТОВ