Шепа антифашисти сложиха цветя пред паметник на Георги Димитров

123
Момент от поклонението пред монумента на Георги Димитров край язовир "Копринка"

Шепа възрастни мъже и жени, определящи се като антифашисти, поднесоха цветя пред огромния паметник на Георги Димитров края стената на язовир „Копринка“. Сред дошлите да отбележат 140-годишнината на героя от Лайпциг, бивш ръководител на Коминтерна и министър-председател на НРБ, бяха основно основателите на наскоро учредения Обединен антифашистки фронт, в който се включиха Движение „Че Гевара“, „Безсмъртният полк“ – България, Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков“ – Казанлък, Българският антифашистки съюз, Движение на русофили „Петко Войвода“, Движение „Русофили“ – Казанлък, и Обединен комитет „Младежки инициативи“.

По-малко от пръстите на едната ръка бяха представителите на БСП. Някои от участвалите в поклонението признаха, че три поредни вечери са били „на пост“ пред паметника, за да го опазят от традиционните вандалски набези.

Монументалният, направен от гранитни блокове паметник е издигнат през 1956 г. край стената на язовира, който по онова време е носел името на Димитров. Дело е на трима от учениците на гениалния ваятел Иван Фунев: чирпанлията Димитър Динков, родения в Плевен Димитър Цонков и бургазлията Злати Денчев. Самият той им е помагал при подготовката на фигурата, считана за една от най-добрите за онова време.

Петър ХРИСТОВ