ЦИК се произнесе в полза на ДПС за избирателната комисия в Стара Загора

451

Секретарското място в Районната избирателна комисия – Стара Загора, за предстоящите парламентарни избори е за представителя на ДПС. Това реши ЦИК в края на миналата седмица.

Припомняме, че точно секретарското място, за което претендираха БСП и ДПС, стана причина проведените на 5 февруари консултации при областния управител Гергана Микова да не завършат с консенсус и ЦИК да назначава ръководството на РИК.

Според решението на ЦИК за секретар на комисията е назначен Междну Халид. Случилото се повтаря ситуацията от изборите за Европейски парламент през 2019 г., когато БСП и ДПС отново не се разбраха за секретарското място и ЦИК избра за него кандидата на ДПС Междну Халид.

Останалите от ръководството на РИК – Стара Загора, назначени с решението на ЦИК са: председател – Теодора Крумова (ГЕРБ), зам.-председатели – Кристина Петрова („Воля“) и Велина Димитрова (БСП), която БСП предложи за секретарското място.

За членове на РИК са назначени: Димо Димитров, Тонка Тачева, Надя Ралчева, Боряна Костова, Десислава Костова, Нина Цветкова, Златина Йовчева, Милка Кърпачева, Денчо Денев, Захари Даскалов, Петя Александрова, Севинч Хамза, Соня Тодорова, Десислава Кънева и Даниела Митева.

От 19-членния състав на РИК – 7 са представителите на ГЕРБ, 5 – на „БСП за България“, 2 – на „Обединени патриоти“ („Атака“, ВМРО и НФСБ), 2 – на ДПС, 1 – на партия „Воля“, и 1 – на коалиция „Демократична България“.

Районната избирателна комисия, според решението на РИК, трябваше да встъпи в длъжност на 13 февруари.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА