Циклон над Стара Загора вдигнал във въздуха банков офис преди 94 години, а от небето „валяли“ пари

782
Две от банките в Стара Загора през 30-те години на миналия ХХ век, днес е запазена само тази на някогашната Популярна банка (вляво) на централната улица "Цар Симеон Велики"

Уникална снимка от случилото се ще бъде показана в изложбата на Регионалния исторически музей, посветена на Деня на банкера

Уникална снимка отпреди 94 години, на която се вижда разрушеният от циклон, преминал над Стара Загора на 1 май 1928 година, временен офис на някогашната Българска народна банка, ще могат да видят любителите на историята в Града на липите в изложбата на Регионалния исторически музей, която ще бъде открита на 7 декември.

Фотосът е издирен от куратора на традиционната за Деня на банкера изложба д-р Мариана Минкова, която този път е решила да покаже малко известни артефакти, свързани с историята на българските банкноти. Експозицията под надслов „Български банкноти от миналото“ ще представи в хронологичен ред родните банкноти, емитирани от края на XIX в. до края на XX в., като акцентът е върху характерни за съответните периоди от историческото развитие на страната: Княжество България (1878-1908), Царство България (1908-1946), Народна Република България (1946-1990) и Република България от 1990 година.

Ще бъдат представени копия на първите български банкноти 20 и 50 лева, отпечатани в Санкт Петербург през 1885 година. Най-ранната оригинална банкнота в изложбата е 10 лв. от 1890 г., отпечатана в Лондон. Художествено издържани са ранните банкноти, „орловки“, в обръщение от 1904 до 1924 г. За пръв път ще бъде видяно копие и на прословутата банкнота „Ботевка“ от 1924 година с образа на поета-революционер, която броени дни след отпечатването е била иззета заради многобройните фалшификации и днес е позната в единични бройки, припомня д-р Минкова. Заради фалшифициране те са иззети от държавата, което ги прави особено ценни. Внезапната смърт на цар Борис III пък осуетява подготвяната емисия през 1943 г. и вместо неговия портрет е поставен този на 6-годишния му наследник Симеон II. Българските банкноти от миналото са с красив дизайн и върху много от тях могат да се видят фрагменти от картини на стари майстори като „Пазар в София“ на Антон Митов, „Отец Паисий“ на Иван Мърквичка, „Овчар със стадо“ по гравюра на Феликс Каниц, „Орач“ на Ярослав Вешин и много други. През годините банкнотите са печатани в Русия, Англия, Германия, САЩ и България. Освен тях в изложбата ще бъдат показани и документи, свързани с банковото дело в Стара Загора; тефтери на майстора-мебелист Георги Атанасов от 1924 година, графи „Взел“ и „Дал“ и оригинален касов апарат „Национал“, произведен в Германия в края на ХIХ в. и използван в магазина за кафе на Васил Таралежков до към края на 40-те години на миналия ХХ век.

Афишът за изложбата в РИМ – Стара Загора, за Деня на банкера

А за разрушителния циклон отпреди 94 години разказва дописка, отпечатана в някогашния старозагорски вестник „Зора“ от 8 май 1928 година: „Градът ни бе изненадан от страшен циклон, който вся паника неописуема и остави след себе си небивали досега разрушения. Новопостроени бараки и палатки хвърчаха във въздуха, всички помислиха, че това е вулканично изригване“. В пространната дописка останалият неизвестен автор разказва, че смерчът изкоренил вековни дървета, съборил къщи, вдигнал покриви. От земята била откъсната и отнесена временната дъсчена барака на местния клон на БНБ, разположена в съседство със сградата на Драматичния театър. В суматохата банковите служители легнали на земята и затиснали, доколкото могат с телата си, оборотните 5 млн. лева.

Смерчът продължил 25 минути, докато стихията постепенно загубила силата си и стоварила на земята всмуканите от града отломки. Заралии видели нещо, което запомнили за цял живот – как от небето валят пари и хората се бият при опитите да ги ловят. Нарочна комисии седмица по-късно описала, че природното бедствие е разрушило напълно 32 къщи, а други 50 станали неизползваеми заради повредите по тях.

Христо ХРИСТОВ