Хиляди посетиха обновения старозагорски Зоопарк в първите два дни на откриването му

743

Обявените два безплатни дни за официалното откриване на изцяло обновения Зоопарк в Стара Загора доведе хилядно множество в него. От сутринта в петък до 19:00 часа от там бяха преминаха над 5 000 мъже и жени с децата си. В събота потокът тръгна още от 7:00 часа, образуваха се километрични опашки, полицаите едва смогваха да регулират движението, за да отворят възможност за официалните гости.

Церемонията по откриване започна в 11 часа в събота с празнично водоосвещение, отслужено от старозагорския митрополит Киприан.

„Господ Исус Христос е казал на своите ученици – „без мен нищо не може да вършите“. И ето днес, благодарим на Бога, че по негов промисъл, в сърцето на парка, носещ името на старозагорския митрополит Методий Кусев, се намира обичната зоологическа градина. Благодарим, господин кмете, за реновирането на това любимо място за старозагорци, за да носи радост на всички, които го посещават и обичат животните. Нека Божието благословение да пребъде!“, пожела митрополит Киприан.

Припомняме, че проектът за реновирането на Зоопарка беше на стойност близо 4,2 млн.лева. С подкрепата на Фонда мениджър на финансовите инструменти в България ЕАД, чрез Фонд за устойчиви градове, Банка ОББ, Фонд ФЛАГ и Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, Зоопаркът доби съвременен облик, отговарящ на съвременните изисквания. По настоящем той съчетава зони за отдих, забавление и научно-изследователска дейност. По красивите му алеи са разположени над 50 животински къщи, които са събрали около 400 животни от почти всички континенти.

„Благодаря на финансиращия фонд, който спомогна да бъде обновен този така важен за всички старозагорци обект. Надявам се старозагорци да харесат Зоопарка – ползвайте го със здраве и усмивки. Вярвам, че той ще е любимо място особено на най-малките посетители“, обърна се към гостите на празника кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Посетители на Зоопарка бяха приветствани и от неговия ръководител д-р Ивелина Илиева.

4-годишните представители на прабългарската школа „Бага – тур“ зарадваха гостите с интересна демонстрация под вещото ръководство на Явор Гънчев. Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ дадоха възможност на всеки ентусиаст да си направи снимка с живите птици – мишелова Мишо, керкенеза Владко, горската улулица Чара и бенгалския бухал Ния. От „Зелени Балкани“ показаха макети в реални размери на черен лешояд, царски орел, малък корморан, белошипа ветрушка, гривеста рибарка, делфин и калкан. Много настроение имаше за децата и в къта за рисунки върху лице, и в творческите работилници. Ведрата катерица Кипи подари на малчуганите освен емоции и подаръчета от Зоопарка. Кътове за снимки дадоха поле за изява на малки и големи фотографи. Туристическият информационен център бяха на разположение за всички въпроси какво и къде може да се посети през лятото в града. За почитателите на театралното изкуство се погрижи екипът на Държавен куклен театър с интересния и поучителен спектакъл „Задави се Меца“. Имаше песни, танци, настроение. Малките таланти от Вокална студия „Розов свят“ поздравиха гостите. Дамите от Общинския фолклорен ансамбъл внесоха пъстрота със своя Еньовденски танц.

Гости на събитието бяха още Мария Динева – председател на Общинския съвет, общински съветници, зам.-кметовете на Стара Загора, проф. Тодор Стоянчев – декан на ВМФ при Тракийски университет, Валери Георгиев – държавен експерт „Национална служба за защита на природата“ на МОСВ, Мариана Петкова – представител на Обединения фонд за устойчиви градове и старши мениджър на Обединена българска банка, Димитър Стаматов – представител на ОББ, Калин Славов – член на Съвета на директорите на Фонд мениджър на финансовите инструменти за България, проектантският екип на архитектите Петър и Иван Кирякови, представители на фирмата-изпълнител на проекта – Обединение „Трейс – Билд“, екипът на проекта с ръководител Цанка Ганева, директори на зоопаркове в страната, различни местни и държавни институции.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. На площ от 70 дка, в него могат да се видят около 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти. В момента служителите наблюдават с интерес как се развиват отношенията между дошлата от варненския Зоопарк лъвица Косара и местния самец Симбанджи с надежда ухажванията им да приключат до 4 месеца с потомство.

Очаква се до няколко дни от Зоопарка в Бургас тук да пристигнат две кенгура, а от Кенана в Хасково да се завърнат два от „командированите “ там тигъра. През април броят на дивите животни в зоопарка се увеличил с една козичка от семейството на козирозите и две лами. Преди около месец с наследство се сдоби и семейство маймуни от вида Зелена морска котка, които са в Стара Загора от 2016 година.

Въпреки инфлационните процеси, засега входът на Зоопарка за възрастните остава по 2 лв, за децата от 7 до 18 години е 1 лева, а за малчуганите до 7 години посещението е безплатно.

Иван ПЕТРОВ