Удар по местната власт: Петков и Василев пращат инспекции на общините, въвели режим на тока, вместо обезщетения

5465

„Не ме е страх от проверки! Но не може хората да плащат цената на бездействието на политици“, категоричен бе днес кметът на Стара Загора

Безумен твърд подход спрямо местната власт демонстрираха днес премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев. Вместо очакваните обезщетения заради високите сметки за тока двамата пратиха на общините финансови инспекции.

Причината е, че централната власт не желае да финансира безусловно високите сметки за ток на общините въпреки ежедневните оплаквания на кметове, училищни директори и шефове на болници, че ситуацията е на ръба, предаде mediapool.

„На всяка община, която има недостиг и невъзможност да плаща сметките си за електричество и други услуги и иска подпомагане от държавата, ще бъде изпращана проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки“, заяви след края на правителственото заседание в Министерския съвет премиерът Кирил Петков.

Той потвърди казаното в понеделник, че властта ще сформира работна група за компенсации на общинските училища, болници и други структури. Тя ще включва представители на министерствата на енергетиката и финансите, които ще преценяват нуждите за подпомагане на общините.

В обяснение се включи и финансовият министър Асен Василев. В съобщение до медиите той обяви, че компенсации ще има само за изрядните кметове.

„По разпореждане на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на улично осветление и други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия“, съобщиха от МФ.

Инспекторите ще проверят заложените и осигурени средства за тези общини, размера на разходите за електроенергия за периода от октомври 2021 г. до февруари 2022 г. и съпоставката им за същия период на предходната година. Ще бъдат проверявани и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за ток.

„Компенсации за по-високите сметки за ток ще получат общините, в които инспекцията не установи нарушения“, уточняват от МФ.

Де факто в област Стара Загора режим на уличното осветление е въведено в община Раднево (за населените места), а такава мярка започва да действа и в община Казанлък. За община Стара Загора кметът Живко Тодоров обяви, че режим на тока няма да има, въпреки че декемврийската сметка за улично осветление е 500 000 лв., срещу 130 000 лв. за декември 2020 г. Днес обаче старозагорският кмет реагира на една безумна провокация, отправена към него от председателя на регионалната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев:

„В Народното събрание днес депутатът Настимир Ананиев е казал, че Стара Загора няма да спре осветлението си, защото кметът го е страх от проверки. Г-н Ананиев, не ме е страх от вашите проверки! Работил съм винаги по закон и можете да проверявате, колкото искате. Страх ме е от друго. Страх ме е, че високите цени, инфлацията, ограниченията за Ковид карат хората да живеят трудно! Затова аз, като кмет, не мога да си позволя да ги оставя и на тъмно. Знаете ли колко ще нарасне битовата престъпност от това? Знаете ли колко хора стават в 4 сутринта и тръгват на работа (ТЕЦ-ове, рудници)? Знаете ли колко се прибират след 22 часа от работа? А как ще опази общината собственото си имущество и това на хората? Ето от това ме е страх! Не може хората да плащат цената за бездействието на политиците! И докато си играете на политически игрички в парламента, знайте, че в реалния свят нещата са много по-различни“, написа във ФБ страницата си кметът на Стара Загора.

Ако целта на настоящото правителство е да дискредитира кметове, дръзнали да въведат режим на тока по финансови причини, но само заради факта, че са били избрани от друга политическа сила, различна от „носителите на промяната“, това де факто отваря фронт на поредното разделение в България.

Защо обаче? С какво са виновни хилядите данъкоплатци, чиито улици в момента тънат в тъмнина.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА