Уволниха проф. Генчо Начев, защото поискал 30 млн. лева за новата болница

479

Вицепремиерът и министър на финансите фактически е „уволнил“ изпълнителният директор на Университетската болница „Света Екатерина“ д-р Генчо Начев, съобщи пред Епицентър.бг, позовавайки се на източници от правителството.

Отстраняването на родения в Казанлък професор е било поискано тази сутрин от здравния министър в оставка проф. Сербезова, без да са посочени официални мотиви за това.

„Болницата е в перфектно финансово, организационно и професионално отношение“, заяви проф. Начев пред Епицентър.бг, който е в неведение, защото се стоварва този властови удар върху лечебното заведение. И допълни: „Няма задължения, на печалба е. В сметките има такива наличности, с които болницата може да работи и да се изплащат заплати поне 11 месеца, без да получава финансови средства отвън“.

По информация на Епицентър.бг, „ябълката на раздора“ между управляващите от „Продължаваме промяната“ и болница „Света Екатерина“ е новопостроената супер сграда на болницата, на чийто покрив има хеликоптерна площадка за приемане на болни по спешност и възможност за реакция в т.нар. първи „златен час“ за спасяване на животи.

Сградата е готова, а проф. Начев е поискал от държавата 30 милиона лева за оборудването й с модерна техника. Парите били отделени още с февруарския бюджет. Тогава за болницата се застъпил президентът Румен Радев. Именно заради неговата протекция обаче финансовият министър Асен Василев отказал да отпусне тези 30 милиона от бюджета към здравното заведение.

Това не отказало проф. Начев да се бори за финансовото обезпечение на новото крило, за което получил обещанието на депутати, членове на бюджетната комисия.

Сега при актуализацията на бюджета проф. Начев отново поискал тази сума, защото „сградата не може да бъде оставена, без да бъде оборудвана“, обяснил той пред финансистите на държавата.

„Щом толкова се оплаква, уволни го“, наредил вицепремиерът Асен Василев на здравния министър Асена Сербезова.

И Сербезова изпълнила нареждането на вицепремиера.