Три кръгли годишнини ще отбележи Тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора през 2023 г.

949
Председателят на Тракийско дружество "Одринска епопея" Цанко Атанасов

Три кръгли годишнини залага в календара със събития през годината Тракийско дружество „Одринска епопея“ в Стара Загора. Навършват се 110 години от превземането на крепостта Одрин в хода на Балканската война, 120 години от Илинденско-преображенското въстание, както и 110 години от разорението на тракийските българи след печалната за страната Междусъюзническа война. Предстои старозагорското дружество да приеме план със събитията през годината. Това съобщи за медията ни председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Цанко Атанасов. Той разкри, че трите годишнини ще бъдат съпътствани от серия събития, включващи културни прояви, срещи и посещение по родните земи на тракийските българи. Програмата и параметрите на културния календар за 2023 г. са били дебатирани в хода на проведеното в края на януари заседание на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България. На форума са били приети и новите индивидуални членове на Върховния комитет. Сред тях е бившият зам.-председател на Народното събрание и старозагорски депутат Емил Христов. Предложението е било направено от ТД „Одринска епопея“ и лично от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Сред досегашните индивидуални членове на Върховния комитет личат имена като акад. Георги Марков, проф. Светлозар Елдънов, проф. Иван Маразов. Удостояването на Емил Христов с честта да стане индивидуален член на Върховния комитет е заради съпричастността му към проблемите на тракийската организация в Стара Загора и активно участие в дейността й, уточни Цанко Атанасов.

Новоприетият индивидуален член на Върховния комитет на тракийските дружества Емил Христов

С поглед към годишнините ТД „Одринска епопея“ ще проведе свое редовно събрание на 18 март. Преди това на 15 февруари членовете на организацията ще отбележат 160-годишнината от рождението на Никола Каишев – основател на тракийската организация в Града на липите и възстановител на опожарена Стара Загора. На 26 март пред паметника „Одринска епопея“ в града ще бъде отдадена почит по случай Деня на Тракия. Сред събитията, заложени от организацията тази година, е и екскурзия до Мала Азия. Целта на пътуването е отбелязване на 110-годишнината от завръщането на малоазийските българи в страната.

Важно място в календара на ТД „Одринска епопея“ е предстоящото 16-о издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Цанко Атанасов изрази благодарност към ръководството на Община Стара Загора за ангажираността с организацията и провеждането на проявата. И тази година няма да бъде пропуснато поклонението на Петрова нива. Посещение на град Драма и съвместна среща с местното тракийско дружество е още една от инициативите, която се планира да бъде реализирана през годината.

В началото на 2023 г. тракийските дружества в страната могат да се похвалят с отпечатването на първия том на енциклопедия „Тракия“. Цанко Атанасов разкри, че предстои тя да бъде представена в различни градове в страната. „Това е труд, който представлява сбор от дейността на всички тракийски дружества. В нея читателят ще намери информация за личностите, ангажирани с това дело“, отбеляза Атанасов.

Живко ИВАНОВ