Телефонни измамници „притоплиха“ стара схема

464

Използвана преди около две години схема за получаване на пари от граждани изтупаха от праха телефонни измамници, които успяха да подлъжат 69-годишна казанлъчанка да се прости с 4 400 лв.

Жалбата на потърпевшата е получена в РУ „Полиция“ – Казанлък, на 8 януари. Пенсионерката споделила, че на същата дата около 10:00 часа на домашния й телефон позвънил непознат, който се представил за лекар. Мъжът съобщил, че в спешен порядък трябва да бъдат дадени 10 000 лв., с които да бъде закупена ваксина срещу т.нар. „свински грип“, която била необходима за приетата в болницата по спешност дъщеря на казанлъчанката.

След като била въведена в заблуждение, около 11:00 часа жената предала на дошлия с такси пред дома непознат 4 400 лв. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Това е втори случай на телефонни измами в Града на розите от началото на годината. На 16 януари 76-годишен местен жител хвърли през терасата на апартамента си 10 300 лв. в желанието си „да съдейства на МВР за задържане на опасни престъпници“.

Христо ДИМИТРОВ