С 1.3 млн. лв. ще бъдат обзаведени новите социални жилища в Стара Загора

580
Новият ВИП социален комплекс в Стара Загора очаква оборудване за 1.3 млн. лв.

С 1.3 млн. лв. от държавата ще бъдат обзаведени новите 69 жилища за социално слаби в изцяло реновираната сграда на някогашната Агенция по метрология в Стара Загора, съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова.

Имотът бе преобразен с 3.3 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, като по етажите бяха оформени 8 боксониери, 19 – едностайни, и 42 – двустайни апартамента, в които ще могат да бъдат настанени 232 души за срок от по 3 години.

Създаден е своеобразен затворен комплекс с портиери, видеоохраняване и собствени паркоместа.

Докато вървеше реализацията на проекта стана ясно, че бъдещите обитатели ще плащат под 80 на сто от наема на досегашните общински жилища, но ще отговарят на множество критерии: да нямат задължения към местния бюджет, да нямат друг имот, децата им да ходят редовно на училище и др., които тепърва ще трябва да бъдат доизбистряни.

По думите на кмета на Стара Загора Живко Тодоров идеята е чрез тези условия за живот уязвимите групи да бъдат социално приобщени.

Очаква се първите наематели да влязат в комплекса към края на годината, ако всичко е наред с предстоящата обществена поръчка за мебелировката и обзавеждането.

Над 700 са останалите общински жилища в Стара Загора, част от тях са продадени с решения на местния парламент на дългогодишни обитатели. Повечето от апартаментите са в стари панелни блокове и трудно отговарят на санитарно-хигиенните стандарти. Има и няколко едно- и двуетажни къщи, но почти всички са в крайно лошо състояние и негодни за обитаване.

Петър ХРИСТОВ