Със стилно тържество старозагорската фирма „Свежест“ ЕООД чества 50-годишен юбилей

291
Настоящият управител на "Свежест" ЕООД инж. Емил Попов, който започва работа във фирмата през 1980 г., а от 1991 г. е неин директор до приватизацията

Превратностите на времето променят всичко и всички, и като че ли малко останаха тези, които имат силата да кажат едно голямо „Благодаря“ за работа, помощ или жест, направени през годините.

Своето голямо „Благодаря“ каза управителят на старозагорската фирма „Свежест“ ЕООД инж. Емил Попов, който организира стилно тържество за половинвековния юбилей от основаването на дружеството.

Историята му започва по времето на развития социализъм, когато в Стара Загора е създадено предприятие „Химическо чистене и пране, парно гладене“. Архивните данни сочат, че на 6 април 1971 г. с Протокол No 6 ИК на ОНС Стара Загора се учредява Окръжно промишлено предприятие за химическо чистене, пране и парно гладене. През 1976 г., на 30 ноември, с Протокол No 17 ИК на ОНС Стара Загора регистрира Окръжно промишлено предприятие „Свежест“ с дейност химическо чистене, пране и парно гладене. Малко преди демократичните промени в България – на 6 юли 1989 г., на сесия на НС при ОНС Стара Загора е взето решение за регистриране на Общинска фирма „Свежест“ по Указ No 56 – предвестника от тодорживково време на частното предприемачество. А към известната до тогава дейност на старозагорската общинска фирма, единствена предлагаща химическо чистене, пране и парно гладене в Стара Загора и региона се добавя и… багрене на кожени облекла, по инициатива на служителка от „Свежест“. На 29 май 1992 г. ОбС Стара Загора преобразува общинска фирма „Свежест“ в „Свежест“ ЕООД по влезлия тогава в сила Търговски закон. Всъщност това се оказва и последната стъпка, преди да стартира приватизацията на общинските дружества в Стара Загора – тогава над 10 на брой.

Участниците в стилното тържество за 50-годишния юбилей на „Свежест“ ЕООД

Приватизацията на „Свежест“ ЕООД е една от първите, изповядана пред нотариус на 7 март 1997 г., а неин собственик става действащият екип на фирмата по член 35 от Закона за приватизацията (б.р. известен още като РМД приватизация).

С нахлуването на новите технологии в бита постепенно основната дейност на „Свежест“ ЕООД заглъхва. За оцеляването си фирмата се заема с всевъзможни начинания, в това число и преработка на отпадъци от маслобойните фабрики, дейност, която в момента е отстъпена на един от наемателите на сградния фонд.

Управителят на „Свежест“ инж. Емил Попов съобщи пред медията ни, че съвсем скоро „Свежест“ ЕООД ще започне нова дейност, но спести подробности преди старта й.

50-годишнината на „Свежест“ ЕООД беше отбелязана официално миналата седмица, когато всички помогнали за съществуването и развитието на фирмата бяха почетени подобаващо. Инж. Емил Попов не скри, че половинвековната годишнина е трябвало да бъде чествана през 2021 г., но заради пандемията е била отложена.

(СН)