Старозагорският Драматичен театър с първа премиера на новата си временна сцена

166
Афишът за премиерата и режисьорът Николай Йорданов

Първа премиерна постановка на новата си временна сцена в Културен център „Стара Загора“ ще представи на 17 януари старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“, като трупата стартира собствена програма под надслов „Младите в театъра“, съобщи директорът му Светла Тодорова. Премиерният спектакъл „Мамка му да е*а, кой пръв започна“ е по текста на нашумелия македонски драматург Деян Дуковски, поставен от режисьора Николай Йорданов. Постановчикът е отправил покана за участие към четири млади актьори, възпитаници на НАТФИЗ от последния към момента клас на проф. Снежина Танковска.

Към непознатите за старозагорските любители на Мелпомена Ванина Йорданова, Велина Георгиева, София Джустрова и Сезер Сами на сцената ще се присъединят Красимир Ненков и Георги Ножделов, които са част от старозагорската трупа.

Сценограф на постановка е Никол Трендафилова, а композитор – Давид Кокончев.

Героите, които публиката ще види, са призраци, изплували от руините, за да направят равносметка на провалите си. Tърсят в какво са сбъркали, как да поправят грешката си и да направят рестарт. Провалът е неизбежен, а рестартът – невъзможен. В земята на мъртъвците нов живот не може да се създаде. „Мамка му да е*а, кой пръв започна или с голяма бързина на стоене“ (пълното име на пиесата) не предлага отговор, а цели да обърне погледа на зрителя към пукнатините в битието и щетите във взаимоотношенията.

Николай Йорданов също е сред възпитаниците на проф. Танковска, зад гърба си има вече две постановки: „Двама в делириум“ от Йожен Йонеско в YALTA ART ROOM и „Заровеното дете“ от Сам Шепърд в ДТ „Н. Вапцаров“ – Благоевград. Класът на проф. Снежина Танковска през 2022 година спечели Гран при за най-добър спектакъл с „Бесове“ на Камю в международния студентски фестивал, организиран от ВГИК – Москва.

Христо ХРИСТОВ