Старозагорската фирма „Градус“ ще съди „свидетеля“ Илчовски

3453
Фирма "Градус" е водещият в страната производител на птиче месо. "Свидетелят" Илчовски, на когото в съдебна зала ще се наложи да доказва твърденията си

В опита да бъде развенчана „корупцията при управлението на Борисов“ земевладелецът замеси в скандал водещия производител на птиче месо в България

Старозагорската фирма „Градус“ АД – водещ в страната производител на птиче месо, обяви днес, че ще съди „свидетеля“ Светослав Илчовски заради твърденията му пред парламентарната комисия за ревизия, става ясно от официално нейно съобщение.

Пред членовете на комисията в сряда „свидетелят“, който имаше за цел да развенчае корупцията на управлението Борисов, твърдеше, че единият от съсобствениците на „Градус“ е поискал от него да реализира фиктивен оборот на фирмата му, че се е представял като „скрит началник на МЗХГ“ и че още от 2014 г. го карали да му продава зърно на занижени цени, „за да няма проблем“, като натискът се засилвал и това продължило до 2020 г. „Управляват ни такива като „Иван Пилето“ във всяка една сфера – продадени и съсипани сфери“, заяви пред депутати Илчовски. И като капак съобщи, че кюлчетата, които са появиха от снимките в спалнята на Борисов в държавната резиденция „Бояна“ през лятото на 2020 г., са били подарявани на Борисов от приближени бизнесмени, единият от които е бил „Иван Пилето“ – подарил на Борисов малкото кюлче, а „Цоло миньора“ – голямото кюлче“. Разказът на Илчовски още същия ден беше излъчен на живо в профила на Мая Манолова и беше отразяван от медии като „Бивол“, специално извикани от комисията. Народният представител от Стара Загора Маноил Манев обвини Мая Манолова, че продуцира предизборната си кампания в парламента, нарушавайки за пореден път правилата на институциите. „Защо този човек не е пуснал сигнал в прокуратурата? Манолова, вие за съд и прокуратура ли се имате? Това, което правите, са болни инсинуации“, заяви Манев.

Вчера съсобственикът на „Градус“ АД, Иван Ангелов, който в момента е в чужбина, отказа коментар, но лаконично заяви пред бТВ по адрес на Илчовски: „Този човек е идиот и наркоман. Няма да коментирам. Луд човек!“.

Днес от „Градус“ излязоха с позиция, която публикуваме дословно:

„Във връзка с направени и разпространени неверни твърдения от лицето Светослав Илчовски пред комисията за ревизия към 45-ото Народно събрание и медиите „Градус“ АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него. Те уронват престижа и накърняват доброто име на „Градус“ АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на „Градус“ АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена.

Като компания с близо 30-годишна история „Градус“ АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й в политически битки чрез разпространение на невярна информация, и ще търси правата си по съдебен ред“.

Паралелно с помийната история, която се разигра в българския парламент, днес някои старозагорци се опитаха да се докарат пред новото парламентарно болшинство, обявявайки в социалните мрежи „Бойкот на Градус“. Какво обаче ще бойкотират и на каква цена – темата е с продължение.

Йовка НИКОЛОВА