Стара Загора отбеляза тържествено 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България

240
Участници в ритуала в Стара Загора

В Казанлък до историческата Лъвова чешма се изви българско хоро

С тържествен общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада, в парк „Александър Стамболийски“ днес бе отдадена почит пред всички, допринесли за обявяването на България за независима държава преди 114 години.

„През 1908 г. на този ден българският народ прави поредната важна крачка към заявяването на своя суверенитет. Обявява своята независимост по категоричен начин. Историците казват, че този момент е бляскав за българската дипломация. България е била и е велика държава. Само след няколко седмици част от кандидатите за народни представители, които са днес сред нас, ще бъдат в управлението на нашата държава. Знайте, че независимостта не е само спомен, не е само исторически факт, който ни събира пред паметниците. Тя е отговорност. Тя бива ценна, когато се чува гласът на народа. Завършвам с думите, които цар Фердинанд произнася на 22 септември 1908 година в църквата „Св. четиридесет мъченици“ – Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! Честит празник!“, заяви в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

С венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните старозагорци бе почетено делото, върнало държавата ни на политическата карта на Европа

В отбелязването на паметната дата се включиха още общински съветници, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, десетки представители на местната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни граждани.

Празничната програма продължи с концерт на формации при НЧ „Климент Охридски – 1860“ в парк „Александър Стамболийски“ и с пъстър фолклорен поздрав от НЧ „Настроение – 2017“ на площада пред общинска администрация.

В Казанлък 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България бе тържествено чествана пред емблематичната Лъвова чешма в центъра на града, изградена със средства на цар Фердинанд.

Празничното хоро в Казанлък до Лъвовата чешма

Пред множеството бяха припомнени славните думи от историческия манифест на Фердинанд, с който България е възстановена като държава на политическата карта на Европа. За пета поредна година, по идея на кмета на Казанлък Галина Стоянова, се проведе церемония по освещаване на знамената на казанлъшките училища и патриотични организации.

Специален поздрав отправиха момичетата и момчетата от Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ с ръководител и главен хореограф Христо Стоянов.

В началото на празника казанлъшки духовници отслужиха тържествен водосвет, а в края всички се хванаха на традиционно празнично хоро.

(СН)