Срам: За изхранването на екипажа на „Царевна“ в Мариупол се грижи ДНР

387

За изхранването на моряците от екипажа на „Царевна“, които предпочетоха да останат на борда след евакуацията на останалите, са поели грижата от непризнатата ДНР. Това се разбра от думите на министър-председателя Кирил Петков по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на депутатката от ГЕРБ Славена Точева какво прави правителството за петимата на борда, Петков каза: „В момента им се носи храна от хората на пристанището“.

Думите му предизвикаха смях откъм банките на ГЕРБ, предвид факта, че пристанището отдавна е под контрола на сепаратистите от Донецк и руската армия. Премиерът продължи, че за нашите моряци няма проблем и във всеки един момент, в който те решат, могат да бъдат евакуирани.

„Но в този момент те предпочитат да стоят. Но, както знаете, ако напусне капитанът от кораба, всеки може да го превземе“, уточни още Петков защо продължават да стоят там.

Той подчерта, че това е техен избор и няма опасност за живота. „Нямат опасност да бъдат без храна и вода и ние следим ситуацията внимателно“, успокои още министър-председателят.

Финансовият министър Асен Василев пък уточни, че за евакуацията им са похарчени 25 000 щатски долара.

Другият кораб с български екипаж, който се намира в Черноморск, чакал да приключи операцията по разчистването на мините в морето, за да има коридор за напускане. „С него също сме в постоянна комуникация, не са застрашени да останат без доставки“, успокои Петков.

Той отново заяви, че през цялото време на операцията по евакуацията на моряците от „Царевна“ Военното разузнаването е координирало освобождаването.

Последва реплика на депутатката от ГЕРБ, че тя знае съвсем друго от разказа на самите матроси, а премиерът я посъветва, ако иска подробности, шефът на Военното разузнаване може да ги даде, но в закрито заседание на парламента.

Медията ни обаче припомня, че 14-те български моряци от кораба „Царевна“, по техните собствени думи, на 18 април бяха успешно спасени благодарение на военните ДНР, а не от българското правителство.

В материала е използвана информация от dir.bg