Солидно старозагорско присъствие на националния протест на надзиратели и охранители в София

823
Част от участниците в митинг-протеста "Европа е и за нас", в който се включиха и близо 100 надзиратели и охранители от Стара Загора Източник: БГНЕС

Надзирателите в затворите и съдебни охранители от страната се събраха в събота на Национален митинг-шествие пред Министерството на правосъдието в София. Поредният протест на служителите от ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ към правосъдното ведомство събра над 2000 недоволни служители от системата. Мотото на преминалия митинг-шествие бе „Европа е и за нас.“ За служителите от страната от синдиката на служителите в затворите в България бяха организирани 20 автобуса. Друга част от тях пристигнаха в столицата с лични автомобили.

Дни преди провеждането на протеста от ССЗБ изпратиха официална покана за среща до министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и до министъра на правосъдието Цецка Цачева. До среща с представители на правителството така и не се стигна, което засили недоволството на хилядното множество. „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност“ – несигурност“, „Майката на нацията“ – мащеха за служителите“, гласяха част от лозунгите, издигнати от участници в митинга. Стара Загора е била представена от близо 100 надзиратели и съдебни охранители. Това съобщи за медията ни председателят на ССЗБ към Затвора в Стара Загора Иван Коцев. Той отбеляза още, че присъстващите са поставили въпроса докога ще бъдат третирани като втора ръка хора и колко още ще чакат все от следващия бюджет.

„Не сме се уморили да повтаряме, че ние настояваме за достойно заплащане на нашия труд и подобряване на работната среда. Затова настояваме за вдигане на месечните възнаграждения в двете дирекции с 20%, изравняване на заплащането им за специфични условия на труд с тези на служителите от МВР, подобряване на материално-техническата база и за кадрова обезпеченост. Срещу справедливите ни искания властимащите показаха липса на отношение и пълна незаинтересованост към проблемите на хиляди хора. Срамно е, че премиерът беше официално поканен и въобще не отговори на предложението“, заяви Иван Коцев.

По време на протеста участниците са изразили недоумение как е възможно само преди 2 седмици финансовият министър Владислав Горанов да обяснява, че за удовлетворяване на исканията на надзиратели и съдебни охранители средства в бюджета няма, а днес държавата да заявява готовност да се включи в закупуването на акции от електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

От ССЗБ са категорични, че протестите ще продължат. На 26-и март ще се проведе Вторият национален протест в столицата, който съвпада с посещението на правосъдните министри на страните-членки на Европейския съюз у нас.

Живко ИВАНОВ