Снимат във Виена втора част от филма „Формулата на Тео“

300
Теодосий Теодосиев е пред черната дъска и днес, въпреки че го пенсионирали "по възраст" преди 4 години

Казанлъшкият педагог смята, че задачата му е да открие онези 2 промила от децата, които ще вървят напред

Втора част на излязлата през 2019 година документално-биографична лента „Формулата на Тео“ ще заснеме през юли екипът на режисьора и сценарист Николай Василев. Главният герой на филма, казанлъшкият учител по физика Теодосий Теодосиев, който за 4 десетилетия създаде истинска златна школа от млади учени-изследователи, съобщи, че снимките ще започнат от Виена, където е една от лабораториите на ученика му, световноизвестния професор-физик Теньо Попминчев, а впоследствие ще продължат в Япония или САЩ, където работи някогашната му възпитаничка Екатерина Найденова.

Той припомня, че първите си знания в областта на физиката проф. Попминчев добива в заниманията на казанлъшката школа, където научил, че ако искаш да станеш Микеланджело в своята област, трябва да работиш поне 7 години и 10 хил. часа. По-късно продължава образованието си в Америка, а през 2009 г. с екипа си стига до революционен пробив, съизмерим с първата снимка, направена с рентген – създали рентгенов лазер – нещо, което учените опитват от десетилетия и в миналото се е случвало чрез детониране на ядрено оръжие.

Навършилият на 1 декември м.г. 75-годишна възраст казанлъшки педагог Теодосий Теодосиев, който местната общност нарича „Златния Тео“, разказва, че за пръв път се сблъскал със законите на физиката, преди да научи азбуката, бил на 4 години, когато чул понятието „Перпетуум мобиле“ и разбрал, че в природата няма нищо… безплатно.

Завършил е Физико-математическия факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ през 1970 г., след което отбива воинския си дълг като командир на взвод към щаба на артилерийски полк, където за пръв път използва логаритмична линийка, за да изчисли траекторията на стрелбата.

От есента на 1975-а до пролетта на 2018-а е преподавател по физика и астрономия в Природоматематическата гимназия „Академик Никола Обрешков“. Пенсионирал се… доброзорлен заради навършени години. Продължава да работи в България въпреки многобройните покани да замине в чужбина. Казва, че не знае точния брой на децата, които са преминали през школата му, но е категоричен, че 9 от общо 13-те златни медала от световни първенства са били спечелени от негови възпитаници.

След първата час на филма „Формулата на Тео“ той сподели, че формулата е: „Работи много и колкото се може по-малко се ожалвай от трудностите!“.

Теодосиев все още не е направил пълния списък на героите от новата документална лента, причината е трудната „стиковка“ с някогашните златни момчета и момичета, които работели по цял свят.

Три години по-късно е убеден, че светът принадлежи на маниаците, необходима е обаче божията искра, но преди това трябва да го има семейството.

Настоява, че най-добрите му курсисти съвсем не са излезли от семейства на академици и професори, но задължително са от семейства със здрав трудов морал. Които са ги научили, че нищо не пада наготово от небето. И имат пиетет към науката. Най-лошото било мързелът и желанието да ползваш наготово нечии знания.

„Уви, мнозинството иска водач, месия, който да им решава проблемите… и да ги оправя. Моята задача е да намеря онези 2 промила от децата, които ще вървят напред, които са активната част от човечеството. И съм истински щастлив, че България е сред 16-те страни в света, които имат абсолютни първенци на най-сериозните състезания“, категоричен е отказалият десетки покани да работи някъде извън България Теодосий Теодосиев.

Христо ХРИСТОВ