След протест пратиха домашен насилник зад решетките

181

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови състав на Районен съд – Казанлък, спрямо 32-годишен местен жител, който е обвинен в домашно насилие. До най-строгата мярка се стигна, след като първоначално съдът е преценил, че Христо М. може да изчака финала на досъдебното производство в условията на домашен арест с проследяваща гривна, но наблюдаващият прокурор е протестирал това определение.

В мотивите на прокуратурата е записано, че на 23 декември м.г. казанлъчанинът не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, като е осъществил реална заплаха за живота и здравето на 54-годишната си майка и 15-годишния си син.

Деянието е извършено повторно, а престъплението е квалифицирано по чл. 296, ал. 4, вр. ал. 1 от НК. Мъжът е с няколко присъди за кражби, за последно е напуснал затвора на 25 ноември м.г. Броени дни по-късно, въпреки наложената му забрана, той пробвал да проникне в жилището на майка си и да си вземе сина, като заплашил с убийство родителката си. След първоначално наложената му мярка „домашен арест“ на 4 януари Христо М. напуснал жилището, където бил въдворен и отново пробвал нахлуване в дома на близките си, като отправил недвусмислени закани за убийство, което наложило обаждане на телефон 112 и пристигане на полицията на място.

Христо ДИМИТРОВ